Zaujímavosti

Ruky preč! Tieto veci sú počas extrémnych horúčav nebezpečne horúce

horúce

videní: 4.0K

Nie je to teplé – je to doslovne horúce. Tieto každodenné veci sú počas extrémnych horúčav veľmi horúce a preto by ste si mali dať pozor, čoho sa dotýkate a kam si sadáte.

Globálne otepľovanie zohráva hlavnú úlohu, čo spôsobuje, že vlny horúčav sú intenzívnejšie a pravdepodobnejšie. Nárast teplôt oceánov tiež prispieva k stúpajúcim hladinám vlhkosti a horúčavám na súši. „Štúdie iných nedávnych vĺn horúčav, ako sú extrémne horúčavy na severozápadnom Pacifiku v roku 2021 a nezvyčajné horúčavy na začiatku sezóny v Španielsku a Portugalsku v tomto roku, zistili, že sú oveľa pravdepodobnejšie v dôsledku účinkov zvyšujúcich sa skleníkových plynov,“ hovorí. Anthony J. Broccoli, profesor atmosferických vied na Rutgers University a spoluriaditeľ Rutgers Climate Institute.

Vieme, že vzduch je horúci, ale čo každodenné veci, s ktorými prichádzame do kontaktu? Keďže taj nás čoraz častejšie zasahujú horúce dni (tohto roku ich bolo menej), dávajte si pozor na niektoré veci, ktoré denne používate. “Čokoľvek, čo môže absorbovať slnečné svetlo v horúcom dni, môže byť nebezpečné na dotyk, pretože môže dosiahnuť teploty, ktoré sú vyššie ako vzduch,” hovorí Broccoli. Nenechajte sa neúmyselne popáliť týmito každodennými predmetmi.

Pozor! Tieto veci sú naozaj horúce!

Chodníky a cesty

Či už ide o chodník, príjazdovú cestu alebo cestu, chodník ľahko absorbuje teplo a v lete je neuveriteľne horúci. Na poludnie – kdekoľvek od 12:00 hod. do 16:00 – počas extrémnych teplôt môže mať asfaltová plocha teplotu až 60 stupňov. Ľudia začnú pociťovať bolesť pri teplote 44 stupňov (horúca voda v kúpeli). Ale podľa Národného inštitútu pre štandardy a technológie v USA pri 48 stupňoch môžete utrpieť popáleniny prvého stupňa, zatiaľ čo popáleniny druhého stupňa môžu prísť pri 54,4 stupňoch. Takže ak vaše nohy (alebo nohy vášho domáceho maznáčika!) nie sú chránené, môžete byť kura, ktoré tancuje po asfalte na pohotovosť.

Zábradlia

Kov na páliacom slnku? Či už sú zábradlia vyrobené z hliníka, medi, železa alebo podobného materiálu, kov je tepelný vodič a bude sa zahrievať rovnako ako teplota pochádzajúca z jeho zdroja tepla – v tomto prípade zo slnka. Aj keď sa zábradlie nezohreje tak, ako napríklad panvica na sporáku, bude nepríjemné na dotyk, preto postupujte opatrne.

Terasový nábytok

Pokiaľ nie je váš terasový nábytok chránený pod tienidlom, je pravdepodobné, že bude horúci na sedenie. V závislosti od toho, či sú vaše terasové stoličky alebo lavice vyrobené z plastu, morského polyméru, hliníka, vinylu, tepaného železa alebo ocele, môžu dosiahnuť 40 až 58 stupňov pod horiacim slnkom. Zvážte ich prikrytie nejakou prikrývkou.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov