Zaujímavosti

Ruky preč! Tieto veci sú počas extrémnych horúčav nebezpečne horúce

horúce

videní: 4.1K

Exteriéry a interiéry áut

Exteriéry áut sú tiež vyrobené z kovov, čo znamená, že sú vodičmi tepla. Ak vaše auto nie je chránené v garáži, pod prístreškom prístreškom alebo dokonca stromom, je pravdepodobné, že vonkajší kov bude na dotyk teplejší ako horúci. Pri otváraní dverí auta si chráňte ruku alebo nájdite spôsob, ako zakryť auto.

Interiér auta je iný príbeh. Podľa štúdie z roku 2018 publikovanej v Temperature môže vnútorná teplota auta zaparkovaného na slnku dosiahnuť až 47 stupňov len za jednu hodinu, čo robí interiér smrteľným pre každého, kto sedí v aute bez vzduchu. A na to, aby to bolo nebezpečné, nemusí byť vonku extrémne počasie. Testovanie Consumer Reports zistilo, že aj keď bolo vonku 16 stupňov, teplota v uzavretom aute dosiahla za hodinu na slnku viac ako 40,5 stupňa, čo je extrémne nebezpečná teplota a pre dieťa potenciálne smrteľná úroveň.

Volanty

Dotkli ste sa niekedy volantu, ktorý sa piekol na slnku? Nie je to príjemné. Štúdia publikovaná v Temperature uvádza, že povrchová teplota volantu dosiahla 53 stupňov, keď bolo auto zaparkované na slnku jednu hodinu počas teplého dňa. Prístrojová doska mala v priemere 70 stupňov a sedadlá v priemere 50 stupňov. Aby ste predišli akémukoľvek zraneniu, môže byť rozumné zaobstarať si do auta clonu na čelné okno. Zatiaľ čo interiér vášho auta bude určite stále teplý, tento volant nebude horúci na dotyk, keď budete chcieť na aute odísť preč.

Ako sa chrániť v horúčave?

Teraz viete, že sa máte vyhnúť horúcemu volantu a obmedziť čas, ktorý vaše šteňa strávi na horúcom asfalte, ale teplo tu zostane. A to znamená chrániť sa inými spôsobmi. Vedľajšie účinky dehydratácie, vyčerpania z tepla a úpalu sú vážne.

Pite dostatok tekutín

Je ľahké sa dehydratovať v extrémnych horúčavách a môže to mať za následok závraty, slabosť, únavu, bolesť hlavy, suchú pokožku, sucho v ústach a ďalšie. „Najlepším spôsobom, ako zmerať úroveň hydratácie, je frekvencia a farba vášho močenia,“ hovorí Dana Cohen, MD, poradkyňa pre Cure Hydration. “Mali by ste vykonávať malú potrebu každé dve až tri hodiny. Ak nie, pravdepodobne ste dehydrovaný.” Tiež poukazuje na to, že farba vášho moču môže byť ďalším indikátorom. Moč by mal mať slamovú farbu, nie tmavohnedú alebo oranžovú. Vyberte si teda tú najlepšiu opakovane použiteľnú fľašu na vodu a pustite sa do pitia.

Pridajte elektrolyty

Zatiaľ čo pitná voda je vždy dobrá, dopĺňanie elektrolytov je chytrá vec počas šialených vĺn horúčav. „Dopĺňanie elektrolytov, ako je sodík a draslík, je kľúčom k tomu, aby sa voda, ktorú pijete, absorbovala do vašich buniek,“ hovorí Dr. Cohen. “V skutočnosti, ak pijete čistú vodu celý deň, tak riskujete stratu elektrolytov, pretože ich vyplavujete bez toho, aby ste ich nahradili.”

Nezabudnite na prestávky

Robte si časté prestávky, hovorí Broccoli. Dodáva, že v takomto počasí môže byť rozumné vyhýbať sa namáhavým outdoorovým aktivitám. Ak to nie je možné pre vašu každodennú rutinu, odporúča robiť si časté prestávky na odpočinok a rehydratáciu, aby ste nemuseli riešiť vyčerpanie z tepla. A nezabudnite ísť dovnútra, kedykoľvek to bude možné. Nastavte si termostat na najlepšiu teplotu pre váš dom alebo nájdite spôsoby, ako zostať v pohode bez klimatizácie.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov