Foto

Narodili ste sa v lete? Neuveríte, čo o vás všetko vieme!

lete

videní: 968

Narodili ste sa v lete? Váš mesiac narodenia ovplyvňuje váš život. Tisíce ľudí si nábožne kontrolujú horoskopy, aby zistili, čo ich v daný deň, týždeň, mesiac alebo dokonca rok čaká. A nestrachujte sa, ale váš horoskop sa mohol nedávno zmeniť.

No hoci veda astrológii neprikladá veľkú váhu, v tejto oblasti sa objavujú dôkazy podporujúce myšlienku, že váš mesiac narodenia alebo obdobie narodenia môže skutočne ovplyvniť váš život. Faktory, ako napríklad to, čo vaša matka jedla, keď vás čakala – napr. melón v lete alebo tekvica na jeseň – a typ prostredia, v ktorom žila, môžu zohrávať úlohu, ale veda zatiaľ nevysvetlila niektoré spoločné črty ľudí s rovnakým obdobím narodenia.

POZRIME SA ČO VRAVÍ VEDA O ĽUDOCH, KTORÍ SA NARODILI V LETE

Môžete byť veľký a vysoký

Vaše gény sú vaše gény, ale štúdia ukázala, že deti narodené v letných mesiacoch majú vyššiu pôrodnú hmotnosť. Môže byť problém dostať sa na svet, ale je lepšie mať zdravú váhu ako byť krehký alebo slabý. Tá istá štúdia, ktorá priniesla toto zistenie, tiež určila, že deti narodené v letných mesiacoch sú častejšie vysoké. Zatiaľ nie je jasné prečo, ale veda ukázala, že deti narodené v júni a júli vykazujú najväčší vrchol priemernej výšky.

Máte silnejšie vnútorné hodiny

Ak máte psa, všimli ste si, že aj bez čítania hodín vie, kedy je čas večere? Stáva sa vám, že sa každý deň budíte v rovnakom čase bez budíka? Ide o takzvané vnútorné hodiny a výskumy naznačujú, že deti narodené v lete majú zvyčajne silnejšie vnútorné hodiny ako ostatné. Profesor biologických vied Douglas McMahon, postgraduálny študent Chris Ciarleglio, postdoktorandka Karen Gambleová a dvaja študenti Vanderbiltovej univerzity uskutočnili experiment na myšiach, v ktorom testovali, aké silné sú ich vnútorné hodiny v závislosti od toho, v akom svetle vyrastali, či v zime alebo v lete. Štúdia, neskôr publikovaná v časopise Nature Neuroscience, ukázala, že myši narodené a vychované v letnom svetle mali presnejšie vnútorné hodiny a pravidelnejšie vzorce správania ako zimné myšie deti. Stručne povedané, ročné obdobie, do ktorého ste sa narodili, môže ovplyvniť váš mozog.

ASTROLÓGIA SA VYVINULA UŽ V STAROVEKOM BABYLÓNE, EGYPTE A GRÉCKU, KDE SA SLEDOVALA POLOHA PLANÉT A HVIEZD NA OBLOHE

Máte nižšiu pravdepodobnosť výskytu sezónnej afektívnej poruchy

Zimné prostredie nielenže ovplyvňuje naše vnútorné hodiny, ale môže nás tiež urobiť náchylnejšími na neurologické a psychické poruchy. Sezónna afektívna porucha je porucha, ktorá sa podobá depresii – niekedy je ťažká – v dôsledku zmeny počasia a zníženého množstva denného svetla. Štúdie ukázali, že u detí narodených v lete je pravdepodobnosť výskytu tejto poruchy nižšia ako u detí narodených v zime. Podobne ako v prípade už spomínaného experimentu na myšiach, aj tu existuje teória, že vďaka typu a množstvu slnečného svetla, ktoré novorodencom ponúka leto, sú lepšie pripravení zvládať zmeny prostredia ako v zime.

Máte viac výkyvov nálad

Aj keď zatiaľ neexistuje podrobné vysvetlenie tohto javu, štúdia, ktorú uskutočnila Európska kolégium neuropsychofarmakológie, ukázala, že ľudia narodení v lete sú náchylnejší na výkyvy nálad a zmeny temperamentu ako ostatní. Vedúca výskumníčka tejto štúdie, docentka Xenia Gonda, uviedla, že ročné obdobie, v ktorom sa človek narodí, ovplyvňuje jeho neurologickú výbavu vrátane hladiny dopamínu a serotonínu. Ide o dve chemické látky v mozgu, ktoré pomáhajú určovať úroveň šťastia alebo smútku. Výskum doktorky Gondovej ukázal, že ľudia narodení v lete sú oveľa náchylnejší na zmeny nálad, čo znamená, že narodenie v lete má vplyv na hladinu dopamínu a serotonínu v mozgu. Neznamená to, že u letných detí je vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich neskôr v živote vyvinú duševné poruchy ako bipolárna porucha alebo schizofrénia – ale ráno môžu byť dosť mrzuté.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov