Zaujímavosti

Búrky na Saturne vytvárajú rádiové signály, ktoré vedci nevedia vysvetliť

búrky

videní: 661

Gargantuovské búrky na Saturne sa môžu točiť okolo celej planéty a možno ich vidieť celé mesiace. Nový výskum naznačuje, že ich vplyv pretrváva o stovky rokov dlhšie, ako si odborníci mysleli.

Predstavte si búrku tak mohutnú, že jej tmavý obrys ovinul celú planétu.

Takéto desivé búrky sú na Saturne bežné. Nazývajú sa tiež „Veľké biele škvrny“ a vybuchujú raz za 20 alebo 30 rokov na severnej pologuli planéty a zúria nepretržite celé mesiace. Astronómovia zaznamenali šesť z týchto celoplanetárnych búrok bičujúcich sa okolo Saturna od roku 1876. Posledná búrka zasiahla v decembri 2010, keď kozmická loď Cassini NASA obiehala planétu a zachytila pohľad z prvého radu na túto búrku.

Búrky na Saturne trvajú roky

Nový výskum epickej búrky z roku 2010 teraz zistil, že tých 200 dní hromu bolo len pár kvapiek v oveľa väčšom a podivnejšom meteorologickom vedre. Podľa nedávnych skenov rádioteleskopom sú pokračujúce dopady megabúrok, ktoré prepukli na Saturne pred viac ako 100 rokmi, sú aj dnes v atmosfére planéty viditeľné a zanechali za sebou pretrvávajúce chemické anomálie, ktoré vedci nevedia úplne vysvetliť.

Inými slovami, dlho po tom, čo sa takáto búrka stratí z dohľadu, jej vplyv na počasie Saturnu trvá storočia.

“Väčšinu času vyzerá atmosféra Saturnu voľným okom zahmlená a bez rysov v kontraste s farebnou a pulzujúcou atmosférou Jupitera,” napísali vedci v štúdii publikovanej 11. augusta v časopise Science Advances. “Tento obrázok sa zmení, keď sa pozrieme na Saturn pomocou rádiového oka.”

Autori štúdie pomocou rádiového teleskopu Very Large Array v Novom Mexiku nahliadli cez opar hornej atmosféry Saturnu v nádeji, že nájdu chemické pozostatky obrovskej megabúry z roku 2010. V skutočnosti tím našiel stopy všetkých šiestich zaznamenaných megabúrok, z ktorých najskoršia zasiahla pred viac ako 130 rokmi, ako aj potenciálne novú búrku, ktorá nebola predtým zaznamenaná.

Tieto pozostatky boli viditeľné iba v rádiových vlnových dĺžkach a mali formu veľkých anomálií plynného amoniaku. Najvyššia vrstva oblakov Saturnu je tvorená prevažne amoniakovo-ľadovými oblakmi. Ale vo svojich rádiových pozorovaniach vedci videli oblasti s neočakávane nízkou koncentráciou amoniaku tesne pod touto vrstvou oblakov v oblastiach spojených s minulými búrkami. Medzitým, stovky kilometrov pod tými istými atmosférickými oblasťami, koncentrácie amoniaku vyskočili oveľa vyššie, ako je obvyklé.

Búrky na Saturne presúvajú v atmosfére amoniak

Podľa autorov štúdie z toho vyplýva, že tieto búrky zrejme poháňajú nejaký záhadný proces transportu amoniaku, ktorý ťahá plynný amoniak z hornej atmosféry Saturnu do hlbín spodnej atmosféry – možno vo forme „mushballového“ dažďa, v ktorom sú ľadové krúpy. Guľôčky amoniaku padajú cez atmosféru a potom sa znova odparia. Zdá sa, že tento kašovitý proces trvá stovky rokov po tom, čo búrka viditeľne zmizne, napísali vedci.

Zatiaľ čo mechanizmy za týmito atmosférickými anomáliami – a za Saturnovými megabúrkami vo všeobecnosti – zostávajú záhadou, ich ďalšie štúdium by mohlo rozšíriť nielen naše chápanie toho, ako vznikajú obrie planéty. A taktiež zisťujú, čo poháňa búrkové systémy ako Saturnove Veľké biele škvrny a Jupiterove ešte väčšie Veľké Červené škvrny.

„Pochopenie mechanizmov najväčších búrok v slnečnej sústave dáva teóriu hurikánov do širšieho kozmického kontextu, spochybňuje naše súčasné poznatky a posúva hranice pozemskej meteorológie,“ vedúci štúdie Cheng Li, predtým na Kalifornskej univerzite v Berkeley. a teraz asistent profesora na University of Michigan, uviedol vo vyhlásení.

Zdroj: livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov