Zaujímavosti

Masívna tektonická kolízia? Takto Himaláje nevznikli, tvrdia vedci

himaláje

videní: 825

Najvyšší horský systém sveta – Himaláje mohli dosiahnuť 60 % svojej súčasnej nadmorskej výšky predtým, než do seba narazili indická a euroázijská tektonická doska, čo dodalo vrcholom ďalší tlak.

Himaláje, ktoré zahŕňajú najvyššie hory sveta, sa nezrodili tak, ako si geovedci mysleli. Vedci tvrdia, že tektonické platne, ktoré sa zrazili, aby vytvorili vrcholy pred 45 až 59 miliónmi rokov, sa už tlačili proti sebe. To spôsobilo, že himalájske hory sa zdvihli na viac ako polovicu svojej súčasnej nadmorskej výšky predtým, ako ich veľká zrážka spôsobila prudký posun nahor, tvrdia vedci.

To znamená, že ikonické hory mohli začať svoj výstup na oblohu oveľa skôr, ako sa predtým verilo – asi pred 63 miliónmi až 61 miliónmi rokov – v dôsledku subdukcie oceánskej časti indickej tektonickej dosky.

“Predtým sa predpokladalo, že na získanie takej vysokej nadmorskej výšky je potrebná kolízia medzi kontinentom a kontinentom (platna Indie s euroázijskou platňou),” povedal hlavný autor štúdie Daniel Enrique Ibarra. Daniel Enrique Ibarra je odborný asistent vied o Zemi, environmentálnych a planetárnych vied na Brown University.

Himaláje dosiahli 60% svojej výšky ešte pred zrážkou platní

V novej štúdii publikovanej vo štvrtok (10. augusta) v časopise Nature Geoscience Ibarra a jeho kolegovia zistili, že Himaláje dosiahli zhruba 60 % svojej súčasnej nadmorskej výšky pred zrážkou kontinentálnych platní. Objav môže ovplyvniť naše chápanie klímy regiónu v minulosti, povedali, a spochybniť predpoklady o tom, ako sa vytvorili iné horské oblasti, ako sú Andy a Sierra Nevada.

“Naša štúdia po prvý raz ukazuje, že okraje dvoch tektonických platní boli už pred zrážkou, ktorá vytvorila Himaláje, dosť vysoko – v priemere asi 3,5 kilometra,”. Povedal hlavný autor štúdie Page Chamberlain, profesor Zeme. a planetárnych vied na Stanfordskej univerzite, uvádza sa vo vyhlásení.

Himaláje majú teraz priemernú nadmorskú výšku 6 100 metrov a nachádzajú sa na nich najvyššia hora sveta Mount Everest, ktorá sa týči 8 849 m nad morom.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov