Zaujímavosti

Temná hmota: Čo vieme o tejto záhadnej hmote. Existuje vôbec?

temná hmota

videní: 943

Akú veľkú časť nášho vesmíru tvorí temná hmota a aké dôkazy existujú o jej existencii?

Temná hmota je neviditeľný typ hmoty, o ktorej sa predpokladá, že tvorí väčšinu všetkej hmoty vo vesmíre. Má hmotnosť, ale nie je viditeľná a neinteraguje s bežnou hmotou.

Temná hmota – aké množstvo jej existuje?

Podľa nášho štandardného modelu kozmológie tvorí temná hmota 85 percent všetkej hmoty vo vesmíre a 27 percent celkovej masovej energie vesmíru.

Kto objavil temnú hmotu?

V roku 1933 študoval švajčiarsky astronóm Fritz Zwicky pohyb galaxií v zhluku Coma a porovnával ich hmotnosť s rýchlosťou obehu jednotlivých galaxií. Očakával, že zistí, že miera gravitácie, ktorá ťahá galaxie do centier kopy, bude zodpovedať za to, ako rýchlo obiehajú.

Predstavte si kométu, ktorá prechádza okolo Slnka. Ako veľmi sa bude dráha kométy ohýbať smerom k Slnku, závisí od dvoch vecí: ako rýchlo sa pohybuje a od sily gravitácie Slnka. Ak je gravitácia dostatočne silná, kométa bude uväznená na obežnej dráhe; ak nie, alebo ak cestuje príliš rýchlo, kométa vystrelí do vesmíru.

Zwicky zistil, že galaxie na vonkajších okrajoch kopy sa pohybovali príliš rýchlo na to, aby ich gravitácia udržala na obežnej dráhe. Čo ich tam teda môže držať?

Odhad počtu a jasnosti galaxií v zhluku poskytol Zwickymu aproximáciu hmotnosti, ktorú použil na výpočet gravitácie. Keďže jeho odhad bol príliš malý, vyslovil teóriu, že musí existovať hmotnosť, ktorú nevidí. Nazval túto tmavú hmotu Materie alebo „temná hmota“.

Táto temná hmota by musela mať nejaké zvláštne vlastnosti. Má hmotnosť, takže má gravitačnú silu. My ju však nevidíme, čo znamená, že nevydáva ani neodráža svetlo.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov