Zaujímavosti

Temná hmota: Čo vieme o tejto záhadnej hmote. Existuje vôbec?

temná hmota

videní: 979

Aké ďalšie dôkazy potvrdzujú existenciu temnej hmoty?

 

 

Vo vzdialenosti približne 3,8 miliardy svetelných rokov od Zeme sa nachádza pár zrážkových kôp galaxií. Menšia z dvoch, známa ako Bullet Cluster, si preráža cestu cez väčšiu.

Na obrázku vyššie sú galaxie, ktoré tvoria kopu, zobrazené oranžovou a bielou farbou. Ružovou farbou je znázornený horúci plyn, ktorý vyžaruje röntgenové lúče. Tie tvoria “normálnu” hmotu v zhluku galaxií.

Modré oblasti na obrázku na vonkajších okrajoch tvoria väčšinu hmoty v zhlukoch. Táto hmotnosť bola zistená vďaka efektu známemu ako gravitačná šošovka.

Einsteinova teória všeobecnej relativity nám hovorí, že samotný časopriestor je deformovaný hmotnosťou, čo je efekt, ktorý vidíme ako gravitáciu. Ovplyvňuje to všetko vo vesmíre – dokonca aj svetlo. Takže aj keď nevidíme samotnú hmotu, môžeme vidieť, ako sa svetlo ohýba v jej prítomnosti.

Takže väčšina hmoty v týchto zrážajúcich sa zhlukoch nie sú ani galaxie, ani horúci plyn, ale niečo s hmotnosťou, ktorú nevidíme.

Bullet Cluster nám dáva pohľad na ďalší aspekt temnej hmoty. Temná hmota po zrážke prešla oveľa ďalej ako horúci plyn a teraz sa nachádza na okraji zhluku. Zatiaľ čo horúci plyn cítil počas kolízie ťahovú silu, napríklad odpor vzduchu, tmavá hmota nie. To znamená, že neinteraguje so sebou samým ani s normálnou hmotou – okrem gravitácie.

Z čoho sa skladá temná hmota?

Napriek svojmu názvu, nemôže byť jednoducho zložená z mŕtvych hviezd, plynu a prachu. Temná hmota musí pozostávať z niečoho exotickejšieho ako štandardné atómové častice, aby sa zabezpečilo, že Veľký tresk vytvorí vesmír chemicky podobný tomu, ktorý vidíme.

Takéto pozorovacie obmedzenia prinútili teoretikov zamerať sa na hŕstku kandidátov na temnú hmotu.

Medzi hlavných konkurentov patria takzvané slabo interagujúce masívne častice (WIMP) a gravitína, ktorých existenciu predpovedajú teórie zamerané na zjednotenie všetkých základných síl a častíc prírody, a axióny, ktorých existenciu predpovedajú teórie o tom, ako sa držia atómové jadrá. spolu. Experimenty, ktoré teraz prebiehajú na Veľkom hadrónovom urýchľovači, by mohli čoskoro odhaliť pravdu. – Alexandra Franklin-Cheung

Zdroj: topdesat | sciencefocus

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov