Foto

Škodlivé panvice v kuchyni, týmto sa vyhnite

panvica

videní: 5.3K

POĎME ĎALEJ, TU SÚ ĎALŠIE ŠKODLIVÉ PANVICE

Medený riad

Možno ste videli medené riady alebo panvice v obchodoch a všimli ste si, aké sú pekné. Možno ste tiež počuli o jej vodivých vlastnostiach, ktoré umožňujú rýchly a rovnomerný ohrev. Viete však, že meď môže byť v skutočnosti nebezpečná, keď sa používa v kuchynskom riade?

Podobne ako niektoré iné ťažké kovy, aj meď je v malých množstvách veľmi dôležitá pre ľudské zdravie. Jej nadmerné množstvo v tele však môže viesť k otrave ťažkými kovmi. Ak medený riad nie je potiahnutý, môže sa z neho pri varení kyslých potravín uvoľňovať meď. A keď je potiahnutý, povlak často obsahuje nikel, ktorý je ďalším toxickým prvkom.

Vyskúšajte radšej túto bezpečnú alternatívu: riad z nehrdzavejúcej ocele.

Je to skvelá voľba – je relatívne ľahký a odolný voči poškriabaniu, a navyše ho možno ochutiť, aby sa nepripaľoval! Takisto vám dlho vydrží. Len sa uistite, že kupujete nerezovú potravinársku oceľ – tento typ neobsahuje nikel ani chróm.

Kuchynský riad s keramickým povlakom

Kuchynský riad s keramickým povrchom vyzerá pekne a na prvý pohľad sa zdá byť bezpečnou voľbou. Veď 100 % keramika je na varenie úplne bezpečná. Povlak z keramiky však zvyčajne skrýva zlé materiály.

Mäkký keramický povlak nie je najodolnejší a po niekoľkých mesiacoch každodenného používania sa začne odlamovať. Keď sa tak stane, olovo a kadmium, ktoré sa niekedy nachádzajú v povlaku, sa dostanú do vášho jedla a neskôr do vášho tela. Otrava olovom je jedným z najnebezpečnejších typov otravy kovmi a môže mať za následok bolesti brucha, bolesti hlavy, neplodnosť a iné zdravotné komplikácie (a v ťažkých prípadoch aj kómu a smrť). Aj keď je povrchová úprava bez olova, odštiepený riad môže stále predstavovať nebezpečenstvo – zvyčajne ide o neurotoxický hliník, ktorý sa nachádza pod keramickou vrstvou.

Vyskúšajte radšej túto bezpečnú alternatívu: 100 % keramický riad.

Ide o jednu z najlepších a najbezpečnejších možností, pretože je vyrobená z úplne prírodných materiálov, nie je toxická a neodštipuje sa ani neodlupuje. Je tiež nepriľnavý a môžete ho umývať v umývačke riadu. Jej jedinou nevýhodou je, že 100 % keramika môže byť dosť drahá, ale vydrží vám dlho.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov