Foto

Škodlivé panvice v kuchyni, týmto sa vyhnite

panvica

videní: 5.1K

Aj tá najzdravšia strava môže mať za následok zdravotné komplikácie, ak sú vaše panvice škodlivé. Väčšina ľudí si v súčasnosti uvedomuje dôležitosť zdravého stravovania. Nie všetci však vedia, že kuchynský riad používaný na prípravu jedla je takmer rovnako dôležitý ako samotné jedlo.

Toto sú škodlivé panvice

Teflónový riad

Teflón je pravdepodobne najväčším zločincom na tomto zozname – mnoho ľudí si tento nepriľnavý materiál vyberá, pretože je pohodlný a všadeprítomný. Je tiež najnebezpečnejší.

Nepriľnavé vlastnosti teflónového riadu sa dosahujú vďaka povlaku PTFE (polytetrafluóretylén), čo je plastový polymér, ktorý pri zahriatí nad 572 °C začína vylučovať toxíny. Tieto toxické výpary vedú k príznakom podobným chrípke, ktoré sa nazývajú horúčka z polymérových výparov, neformálne známa ako teflónová chrípka. Sú nebezpečné nielen pre ľudí, ale sú smrteľné aj pre domáce vtáky, napríklad papagáje.

Ďalšou chemickou zlúčeninou, ktorá sa nachádza v teflónovom riade, je PFOA (kyselina perfluóroktánová), ktorá sa spája s viacerými typmi rakoviny vrátane rakoviny prsníka, prostaty a vaječníkov. Hoci sa predpokladá, že PFOA je v teflónových výrobkoch prítomná v takom malom množstve, že pre ľudí nepredstavuje žiadne riziko, stojí za zmienku, že sa nachádza aj v mnohých iných veciach každodennej potreby. Preto je najlepšie obmedziť jej vystavenie.

Iný nepriľnavý riad s povrchovou úpravou môže byť bez PTFE a PFOA (napríklad granit), ale je bezpečný na používanie, len kým je povrchová úprava neporušená. Povlak je tenký a ľahko sa odštiepi. Po odštiepení by sa malo všetko používanie tohto kuchynského riadu okamžite potom ukončiť.

Skúste radšej túto bezpečnú alternatívu: pravý liatinový riad.

Ide o bezpečnú možnosť varenia, ktorá skutočne odolá skúške času. Dobre a veľmi rovnomerne sa zahrieva a možno ho dokonca ochutiť, aby sa nepripaľovalo. Do jedla z neho neuniká nič toxické a v skutočnosti je to dobrý prírodný spôsob, ako zvýšiť hladinu železa. Ak máte hladinu železa v poriadku, môžete vyskúšať smaltovaný liatinový riad, ktorý je rovnako bezpečný a pohodlný na používanie.

Hliníkový riad a hliníková fólia

Nie je prekvapením, že používanie hliníka je také rozšírené – okrem toho, že je to najrozšírenejší kov, je aj veľmi pevný, ľahký, univerzálny a recyklovateľný. Nie je však bez skrytých nebezpečenstiev.

Hliník je neurotoxický kov. Zvýšené hladiny hliníka sa spájajú s viacerými ochoreniami centrálneho nervového systému vrátane Alzheimerovej choroby a ALS. Hoci je hliníkový riad zvyčajne potiahnutý, povlak je náchylný na odlupovanie, čím sa toxický kov uvoľňuje do potravín.

Vyskúšajte radšej túto bezpečnú alternatívu: Sklenený riad.

Toto je ďalšia bezpečná možnosť. Pri zahrievaní sa z neho nikdy neuvoľňuje nič toxické, je odolné, šetrné k životnému prostrediu a nedrží si žiadne staré chute ani pachy. Jeho jedinou nevýhodou je, že nie je nepriľnavý, ale to je malá cena za takýto bezpečný riad.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov