TOP 10

Tieto psychické poruchy najčastejšie postihujú ľudstvo

Psychické poruchy

videní: 4.9K

 

Antisociálne poruchy osobnosti

Medzi najzákladnejšie, obyčajné ale nebezpečné ochorenie patrí antisociálna porucha, známa tiež ako sociopatia a psychopatia. Jedinci, ktorí trpia touto poruchou strácajú empatie, morálku a emócie. Môžu urobiť hrozné veci a nepocítia ani štipku súcitu. Väčšina pacientov je bez problémov schopných zapojiť sa do zločinu. Trpia ňou mnohí sérioví vrahovia. Jediným liekom na túto psychickú chorobu je naučiť jedincov chovať sa a správať sa normálne.

 

Disociatívna porucha identity

Porucha je spojená s ťažkým psychickým stresom v detstve, najčastejšie s rituálnym sexuálnym alebo fyzickým zneužívaním. Jedinec pred svojimi traumami uniká nezdravým spôsobom. Príznakmi sú anamnézia a závislosť na alternatívnych identitách. Napr. 50-ročný muž si môže myslieť, že je dievča vo veku 6 rokov a svoj čas trávi hraním sa s bábikami. V mnohých prípadoch môže pomôcť hypnoterapia, lieky na túto poruchu však neexistujú. Príznaky sa rozvíjajú ako reakcia na traumu, pomáhajú udržiavať spomienky na uzde. Pacienti často nemôžu žiť v normálnej spoločnosti a sú situovaní v špeciálnych zariadeniach alebo pod neustálym dohľadom.

Schizofrénia

Chronická duševná choroba, ktorá ovplyvňuje správanie, myslenie a emócie. Pacient má roztrieštenú osobnosť, často komunikuje sám so sebou. ťažko rozlišuje skutočnosť od predstavy. Tieto prejavy môžu vyústiť do rôznych halucinácií. Výskum naznačuje, že prispievajúcimi faktormi sú pri schizofrénii genetické a sociálne vplyvy. Pacienti sa liečia liekmi a v mnohých prípadoch môžu fungovať úplne normálne.

 

Zdroj: Zdravie.aktuality.sk / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov