TOP 10

Tieto psychické poruchy najčastejšie postihujú ľudstvo

Psychické poruchy

videní: 4.7K

Možno ani netušíš, že žijú medzi nami. Ich život je náročný, no často sa vedia zaradiť do bežnej spoločnosti bez väčších viditeľných problémov. Máš z nich strach? To v niektorých prípadoch vôbec nemusíš. Nie každý, kto chodí na sedenia k odborníkovi je automaticky nebezpečný pre svoje okolie. Informácie zverejnila webová stránka toptenz.net s odvolaním sa na Americkú psychiatrickú asociáciu.

 

 

Tieto psychické poruchy najčastejšie postihujú ľudstvo

Bipolárna porucha

Je viac známa ako mánio-depresívna psychóza. Charakteristická je výkyvmi v správaní a náladách, striedanie radosti a hnevu s depresívnym stavom. Ak si náladový, neznamená to hneď, že si môžeš diagnostikovať túto poruchu. Na rozdiel od zvyčajného kolísania, sú stavy ľudí s bipolárnou poruchou omnoho ťažšie. Ide o chronické a dlhotrvajúce ochorenie. Je často dobre liečiteľné, no zložito identifikovateľné. A tak sa v mnohých prípadoch stáva, že jedinec trpí bez liečby roky. Najviac ohrození sú jedinci, u ktorých porucha vyústila do sebapoškodzovania až samovraždy.

Obsedantno-kompulzívna porucha

Táto porucha sa prejavuje obsesiami a kompluziami. Obsesia je nutkavá predstava až posadnutosť. Kompluzia je nezmyselné vykonávanie určitých úkonov alebo pohybov, ktorým sa postihnutý nemôže ubrániť. Ide o chronické ochorenie. Pacienti sa nevedia týmto stavom ubrániť. Často trpia opakujúcimi sa myšlienkami a nutkaniami, strachom, ktorý sa strieda s opakujúcimi sa úlohami a činnosťami, ktoré pacient jednoducho MUSÍ vykonať. Stav pacienta sa dá zlepšiť niektorými liekmi a psychoterapiou. Poruchou trpí asi 1% dospelej populácie. Aj keď títo jedinci nie sú nebezpeční, ich život je zložitý a často aj divný. Existuje mnoho druhov tejto poruchy. Pamätáš si napríklad na detektíva Monka?

 

 

Predstierané poruchy

Nejde o žiadnu hypochondriu. Hypochondri naozaj veria, že trpia chorobami. Títo pacienti však svoje ochorenia iba predstierajú. Choroba je sprevádzaná silným nutkaním upriamiť na seba pozornosť. Od takýchto jedincov si môžeš často vypočuť príbehy o ich komplikovaných diagnózach a nepretržitých návštevách lekárov či nemocníc. Porucha môže prameniť z prežitých tráum v minulosti. Aj keď na túto diagnózu neexistujú žiadne lieky, môže pomôcť psychoterapia.

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov