TOP 10

Extrémna Zem: Týchto 10 miest ti vyrazí dych

zem

videní: 4.5K

Extrémna Zem. Aj takto by sme mohli pomenovať našu planétu na ktorej žijeme. Aj keď má miernu klímu, občas nás vie poriadne prekvapiť.

Naša Zem ma totižto množstvo extrémnych miest. Mnohé z týchto miest sú neobývané, prípadne veľmi ťažko dostupné a nehostinné pre priemerného človeka. Či už sa jedná o najchladnejšie miesto, prípadne to najhlbšie, ľudí tam budeš hľadať márne. Naopak, na druhej strane si naša planéta pre nás pripravila iné prekvapenia. Napríklad rieku, ktorá meria neuveriteľných 60 metrov, prípadne vodopád, ktorý je tak vysoký, že voda sa dokáže odpariť skôr, ako dopadne na zem. Toto je tých 10 najextrémnejších miest na našej planéte.

 

 

Najchladnejšie obývané mesto – Oymkyakon, Rusko

Teploty pod nulou tú trvajú až 7 mesiacov. Toto mesto však obýva 400 ľudí. Podnebie tu je extrémne chladné a nehostinné.

Najveternejšie miesto – Commonwealth Bay, Antarktída

Priemerná ročná rýchlosť vetra v tejto oblasti sa zastavila na hodnote 80 kilometrov za hodinu. Najsilnejší zaznamenaný vietor tu fúkal rýchlosťou 240 kilometrov za hodinu. Aj preto je toto miesto to najveternejšie na svete.

Najvyšší vodopád – Angelov vodopád, Venezuela

Meria 980 metrov a je najväčším vodopádom na svete. Je tak neuveriteľne vysoký, že voda sa počas pádu dokáže odpariť ešte skôr, ako vôbec dopadne na Zem.

Najvyšší horský priesmyk – Marsimik La, India

Tento priesmyk sa nachádza v severnej Indii. Podľa mnohých zdrojov je to najvyšší priesmyk, ktorý je zjazdný na motorkách a automobiloch so 4×4 pohonom. Tento priesmyk sa nachádza vo výške 5532 metrov nad morom.

 

 

Najväčšie sladkovodné jazero – Horné jazero, Severná Amerika

Najväčšie sladkovodné jazero, ktoré sa rozprestiera medzi Spojenými štátmi a Kanadou. Zaberá plochu 82 103 kilometrov štvorcových a jeho objem tvorí až 12 100 kilometrov kubických vody.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov