TOP 10

Tieto psychické poruchy najčastejšie postihujú ľudstvo

Psychické poruchy

videní: 4.9K

 

Schizoafektívna porucha

Táto porucha kombinuje symptómy psychózy (porucha vnímania a myslenia) a symptómy afektívnej poruchy (porucha nálad). Pacienti majú kolísavú depresívnu náladu, strácajú kontakt s realitou.  Ide o akútnu alebo chronickú depresiu s možným striedaním sa s mániou alebo hypomániou. U týchto jedincov sa môžu vyskytnúť aj bludy alebo halucinácie. Našťastie, ľudia s touto poruchou môžu často viesť úplne normálny život. Na liečenie existuje účinná kombinácia liekov. Pri neliečenej poruche sa však objavuje veľké množstvo samovrážd.

 

 

Depersonalizácia

Človek má pocit, že sa sám pozoruje zvonku svojho tela. Dokonca sa mu môže zdať, že veci a javy okolo neho nie sú reálne a nadobúda pocit, že žije v sne alebo vo filme. Porucha je častejšia u ľudí, ktorí prežili traumatické zážitky. Tento syndróm patrí medzi neurotické poruchy. Je to veľmi vzácny druh choroby. Nepomáhajú na ňu žiadne lieky a niektorí ľudia s ňou musia žiť po zvyšok svojho “nereálneho” života.

Trichotillomania

Trichotillománia (TTM), je komplexný problém – porucha kontroly impulzov, ktorá sa prejavuje kompulzívnym vytrhávaním vlasov, tiež mihalníc, obočia, ochlpenia v pubickej (intímnej) oblasti a ochlpenia na ostatných častiach tela. Keď to postihnutý jedinec urobí, pocíti úľavu. Je to taktiež vzácna porucha. Nikto nevie, čo ju spôsobuje, no jedincom by mala pomôcť psychoterapia v určitých prípadoch aj lieky.

 

 

Špecifické fóbie

Tento všeobecný termín popisuje skupinu úzkostných porúch. Aj keď ľudia si často fóbiu predstavujú ako jednoduchý strach, pravdou je, že fóbia je nekontrolovateľný a nezvládnuteľný strach z bežných vecí a úkonov. Môže dokonca vyústiť do panického záchvatu. Je to strach pred vlastným strachom a stratou sebakontroly. Fóbie sú relatívne bežnou poruchou populácie. Väčšinou ich spôsobuje nejaká trauma z detstva. Medzi najčastejšie metódy na liečbu fóbie patrí expozičná terapia, počas ktorej pacient musí čeliť strachu pomaly a pod vedením psychológa a hypnoterapia, ktorá slúži na liečenie podvedomia.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov