Foto

Dožila sa 122 rokov, ale niektorí tvrdia, že bola mladšia

rokov

videní: 1.0K

Priemerná dĺžka života žien v 19. storočí bola približne 45 rokov. Jedna žena narodená v tomto roku ju takmer strojnásobila. Dožila sa veku 122 rokov. Volala sa Jeanne Louise Calment.

Píše sa rok 1875. V USA je 38 štátov. V Spojenom kráľovstve vládne kráľovná Viktória. Eiffelova veža bude postavená až o 12 rokov. Empire State Building – až o ďalších 50 rokov!

Narodila sa 21. februára v Arles vo Francúzsku, na začiatku celosvetového priemyselného rozmachu. Mala rok, keď bol vynájdený telefón. Fonograf nasledoval o dva roky neskôr. Potom automobil, rádio, televízia, počítač a v priebehu desaťročí aj internet.

V čase založenia spoločnosti Microsoft mala Calmentová už 100 rokov. Keď bol vynájdený prvý smartfón, mala 117 rokov. Žena žijúca v 90. rokoch – možno ešte za vášho života – by si mohla pamätať, keď sa na majákoch používali sviečky. Poznala svet bez lietadiel a vesmírnych lodí!

Bratia Wrightovci vzlietli, keď bola Calmentová vo veku 28 rokov, teda už dospelá žena. Keď sa prvý človek dostal do vesmíru, mala 86 rokov. Madame Calment je držiteľkou svetového rekordu ako najdlhšie žijúci človek vôbec – dožila sa 122 rokov a 164 dní. Alebo nie?

Vo veku 21 rokov sa Jeanne vydala za Fernanda. V tom čase nosila dlhé honosné šaty s elegantne upravenými vlasmi. Viktoriánske ženy v čase, keď bola Jeanne mladá, nenosili nohavice. V roku 1898 Jeanne porodila svoje jediné dieťa, Yvonne. V čase, keď mala jej dcéra 30 rokov, začala spolu so svojou matkou nosiť obleky šité na mieru, trend, ktorý v 20. rokoch 20. storočia začala Coco Chanel.

Jeanne na začiatku 20. storočia veľa prežila. To najhoršie však prišlo v roku 1934. Jej dcéra Yvonne zomrela vo veku 36 rokov. V roku 1942 prišla Jeanne o manžela Fernanda. V roku 1963 zostala 88-ročná Jeanne úplne sama. Prežila všetkých svojich dedičov.

 

 

Keďže nemala komu odovzdať obrovský rodinný byt, v roku 1969 uzavrela dohodu so svojím notárom, pánom Raffrayom. Jeanne súhlasila, že Raffray jej bude do konca života vyplácať 2 500 frankov mesačne (približne rovnaký ekvivalent v dnešných amerických dolároch). Keď umrie, byt pripadne jemu. Znie to ako dobrá dohoda s 94-ročnou ženou!

Ale nakoniec prežila aj jeho! Jeho vdova pokračovala v platbách až do Jeanninej smrti v roku 1997. Keďže pani Calment žila neuveriteľne dlho, Raffreyovci nakoniec zaplatili 11-krát viac, ako sa očakávalo. Považuje sa to za jednu z najhorších investícií v histórii!

Mnohí ľudia si všimli, že Jeanne bola vždy plná energie. Vyzerala a správala sa o 20 či dokonca 30 rokov mladšie, ako bol jej vek. Začala sa šíriť teória, že Jeanne je v skutočnosti jej dcéra Yvonne! A vtedy sa začala celá záhada…

Skupina vedcov sa rozhodla overiť, či je Jeannina extrémna dlhovekosť skutočná. Pre nich bol jej prípad príliš extrémny a jedinečný na to, aby ho neskúmali! Calment tvrdila, že za to môže jej zdravá strava a fyzická aktivita (plávala, hrala tenis a dokonca jazdila na bicykli až do svojich 100 rokov!) Pripisovala to aj svojmu bezstarostnému a bezstresovému životnému štýlu – počas svojho dlhého života nemusela pracovať ani jeden deň.

Skeptici si myslia, že na fotografiách, kde má 110 rokov, jej v skutočnosti nie je viac ako 90. Odborník na starnutie podrobne preskúmal snímky superstarkej. Nezaznamenali žiadne známky vekovej krehkosti, ktorá je typická pre ľudí dožívajúcich sa 100 rokov, nieto ešte o dve desaťročia dlhšie! Jeden matematik dokonca skúmal jej genealógiu a zostavil rovnicu, z ktorej vyplýva, aká malá je šanca, že sa niekto z rodiny dožije takého vysokého veku.

Pri skúmaní priebehu Jeanninho neuveriteľne dlhého života vedci pochybovali o tom, prečo nikdy nespomenula niekoľko významných udalostí, ktoré údajne prežila. Hlavnou z nich bola masívna epidémia cholery v roku 1884 – mala by 9 rokov, dosť stará na to, aby si niečo také pamätala. Yvonne sa ešte ani nenarodila.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov