Tipy a triky

Kompostovanie: Čo patrí a čo nepatrí do kompostu?

kompostovanie

videní: 1.0K

Kompostovanie je pravdepodobne najstaršia recyklačná technológia. Ale aj tá má svoje pravidlá, ktoré sa oplatí dodržiavať. Len vtedy ťa celý proces môže odmeniť kvalitným kompostom, z ktorého bude mať tvoja záhrada úžitok.

Výsledným produktom pri kompostovaní biologických odpadov je vždy kompost. Ten už nie je odpadom, ale organickým hnojivom, ktoré je ideálne pri pestovaní rastlín. Na sídliskách sa môže zdať na prvý pohľad kompostovanie nevyužiteľné. Opak je však pravdou.

 

 

Kompostovanie - čo patrí a čo nepatrí do kompostu?

 

 

Využitie nájde pri výsadbe, úprave a údržbe zelene v okolí domov, v domácnostiach do kvetináčov, v krajnom prípade na vyrovnávanie okolitého terénu. Ak si sa aj ty rozhodol recyklovať, prinášam ti zopár tipov, čo do kompostu patrí a čo nie.

Tieto odpady môžeme dávať priamo do kompostu bez zložitejšej úpravy:

  • Bioodpad z kuchyne, domácnosti, záhrady
  • Zhnité ovocie a zelenina, zvyšky z čistenia a spracovania ovocia a zeleniny (aj citrusy a banány), znehodnotené potraviny (koreniny, strukoviny, obilniny …), usadenina z kávy, čajové vrecúška, škrupiny z orechov, kôstky, vaječné škrupiny, studený popol z čistého dreva, papierové vreckovky a obrúsky
  • Bioodpad z chovu hospodárskych zvierat
  • Kompostovacie prísady
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov