Foto

Dožila sa 122 rokov, ale niektorí tvrdia, že bola mladšia

rokov

videní: 1.0K

 

Otázky sa týkali aj jej dokladov. V jej občianskom preukaze z 30. rokov 20. storočia sa uvádzalo, že má mimoriadne tmavé vlasy a oči, takmer čierne. Ale na konci života mala sivé oči a gaštanové vlasy, než úplne zbeleli.

Je pravda, že asi u 10-15 % ľudí môžu oči vekom zosvetlieť, pretože pigmenty v dúhovke sa rozpadajú. U väčšiny ľudí však oči v priebehu rokov stmavnú, pretože v dúhovke sa hromadí melanín.

Problémom však bola aj jej výška. Jeanne merala 150 cm – Yvonne bola o čosi vyššia, asi 152 cm. Vo veku 114 rokov merala Jeanne stále 1,5 metra. Jej výška sa nezmenila ani o centimeter! Mimoriadne zvláštne, pretože ľudia sa s pribúdajúcim vekom zmenšujú, pretože chrupavky medzi kĺbmi sa stenčujú.

Jeanne sa dlhé roky darilo zostať nepovšimnutou. V roku 1985, keď mala 110 rokov, sa presťahovala do domova dôchodcov. Žiadne noviny v Arles sa nezmieňovali o žiadnom storočnom jubilantovi, ktorý by 10 rokov predtým oslávil 100. narodeniny.

Madam Calment sa stala takou slávnou až v roku 1988. Vtedy sa konali oslavy 100 rokov od pobytu Vincenta van Gogha v Arles. Jeanne novinárom povedala, že sa so slávnym umelcom stretla, keď bol v meste! V tom čase mala 13 rokov.

V roku 1990 sa objavila v dokumentárnom filme s názvom “Vincent a ja”. Len o 5 rokov neskôr – teraz vo veku 120 rokov – získala Calmentová svetový rekord ako najstarší človek, ktorý kedy žil.

Z nejakého dôvodu však vo svojich príbehoch zamieňala svojho manžela a otca. Najprv spomínala, že ich rodinný obchod patril jej otcovi, ale v skutočnosti patril Fernandovi – manželovi Jeanne. Jeannin otec Nicolas Calment bol staviteľ lodí, nikdy neviedol žiadny obchod. Dávalo by zmysel, keby sa Yvonne vo svojom príbehu pomýlila – obchod vlastnil jej otec!

Ešte jedna vec, ktorá jednoducho nesedela: Jeanne niekoľkokrát spomenula, že ju do školy vodila žena menom Marthe. Podľa záznamov Marthe naozaj pracovala pre Calmentovcov, ale bola o 10 rokov mladšia ako Jeanne. V žiadnom prípade by malú Jeanne nevodila do školy. Mohla by však bez problémov sprevádzať mladú Yvonne.

Skeptickí vedci sa však pri tom nezastavili. Pri pohľade na jedinú známu fotografiu, na ktorej sú obe ženy spolu, vyzerajú úplne inak. Keď však vedci porovnali fotografie mladej Yvonne a starej Jeanne, zistili nápadnú podobnosť v ich tvárových kostiach, nosoch a ďalších črtách, vďaka ktorým sa zdalo, že ide o jednu a tú istú osobu.

Ďalšou zaujímavosťou je, že Yvonne mala na špičke nosa fibróm. Prekvapujúce je, že na niektorých fotografiách mala Jeanne rovnaký výrastok. Mohla Yvonne naozaj zdediť náhodný výrastok mutujúcich buniek na tom istom mieste, kde ho mala jej matka? Zdá sa to byť zvláštne náhodné.

Vďaka tomu všetkému skeptici dospeli k záveru, že to bola skutočne Yvonne, a nie Jeanne, ktorá sa dožila roku 1997. Podľa ich teórie to bola práve Jeanne, ktorá zomrela ešte v roku 1934 vo veku 59 rokov. Rodina sa podľa nich vtedy rozhodla, že dcéra sa bude vydávať za svoju matku. Údajný dôvod bolo vyhnutie sa vysokým dedičským daniam.

Jej rodné mesto Arles má našťastie jeden z najbohatších a najzachovalejších archívov na svete. Nachádzalo sa v ňom množstvo zaujímavých dokumentov vrátane originálov Jeanniných rodných a sobášnych listov. Je však zvláštne, že fotografických dôkazov je málo. Bratranec Jeanninho vnuka tvrdí, že ešte v roku 1994 na Jeannin príkaz spálil všetky zvyšné rodinné portréty. To vyvoláva otázku: prečo by to chcela?

Napriek všetkej skepse sa Jeanne stále drží svojich záznamov. A možno napokon nie je až taká výnimočná. Najstarší žijúci muž – Jiroemon Kimura z Japonska – sa dožil 116 rokov! V skutočnosti Japonsko vedie v počte storočných obyvateľov na svete. Majú viac ako 70 000 ľudí vo veku 100 alebo viac rokov!

Či bola staršia Jeanne skutočne jej dcérou, alebo nie – to sa možno nikdy nedozvieme. Ale možno je lepšie zamerať sa na to, čo dnešní superdlhovekí ľudia robia správne!

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov