Foto

Kvôli požiaru v Kanade je New York oranžový

New York

videní: 1.0K

Kanada mala vždy obdobie lesných požiarov od mája do októbra, ale takáto miera ničenia a znečistenia je nevídaná.

 

 

Úrady uvádzajú, že zvýšené teploty a suchá spôsobené zmenou klímy viedli k tohtoročným nekontrolovateľným požiarom.

 

Kvalita ovzdušia v New Yorku sa stala najhoršou spomedzi všetkých miest na svete, prekonala aj Dillí a Dubaj.

 

 

Zatiaľ čo Kanada sa usilovne snaží uhasiť požiare, obyvatelia New Yorku sa jednoducho snažia dýchať

Zatiaľ čo sa Kanada snaží ukončiť tieto zúriace požiare, jej južní susedia sa jednoducho snažia dýchať. New York je v dôsledku požiarov zahalený do strašidelného oranžového dymového závoja, ktorý je však oveľa nebezpečnejší, než si mnohí obyvatelia pôvodne uvedomovali. NYC hlási najhoršiu kvalitu ovzdušia, akú kedy mesto zažilo, a dosahuje viac ako 56-násobok limitu znečistenia stanoveného Svetovou zdravotníckou organizáciou. “Je to dusivé,” povedal pre New York Times Rishabh Mehta, turista z Indie, ktorý navštívil NYC. “Nemôžeme chodiť na dlhé vzdialenosti. Ak budeme chodiť na dlhé vzdialenosti, skoro sa unavíme.” Vonkajšie podujatia boli zrušené a obyvatelia boli vyzvaní, aby zostali doma, zatvorili okná a dvere a používali čističe vzduchu.

“Zdravý človek môže vydržať deň alebo dva bez väčších problémov, ale pri týchto hodnotách je aj on v ohrození,” povedal pre CNN Dr. Purvi Parikh, alergológ a imunológ z NYU Langone Health and Allergy & Asthma Network. “Ale niekto, kto je zraniteľný, má oveľa vyššie riziko. Medzi najzraniteľnejšie patria starší ľudia, deti, osoby so základnými pľúcnymi problémami, ako je astma, rakovina pľúc, srdcové ochorenia a tehotné ženy.” Odporúča sa aj nosenie tvárových masiek, ale je dôležité, aby to bol správny druh masky. Podľa Linsey Marrovej, profesorky stavebného a environmentálneho inžinierstva na Technickej univerzite vo Virgínii, najlepšiu ochranu poskytujú masky N95, KN95 a KF94.

Nie je prekvapením, že požiare a následný dym ovplyvnili životy obyvateľov rôznymi spôsobmi. Dani Harkinová, 54-ročná Newyorčanka, pre denník The New York Times uviedla, že zápach z dymu bol ohromujúci a vyvolával u nej stres. “Včera večer sme si to ani neuvedomili, ale bolo to cítiť – bolo to cítiť ako 11. septembra,” podelila sa o svoje pocity. “Akoby to bol oheň. Páchlo to ako v ten deň. Na tú vôňu nezabudnem.” Dym tiež dočasne ukončil leteckú dopravu v niektorých mestách. V stredu 7. júna Federálny letecký úrad nariadil zastavenie letov na trase na letisko LaGuardia v New Yorku a všetky lety smerujúce na medzinárodné letisko Newark Liberty boli odložené pre zlú viditeľnosť.

Zdroj: boredpanda / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov