Foto

Kvôli požiaru v Kanade je New York oranžový

New York

videní: 1.0K

Vidieť oranžovú oblohu je nádherný zážitok, za predpokladu ak je výsledkom úžasného východu alebo západu slnka. Pre obyvateľov mesta New York ale aj rôznych iných miest na východnom pobreží Spojených štátov sa však oranžová obloha, žiaľ, zmenila na absolútnu nočnú moru.

V posledných 6 týždňoch Kanada bojuje s ničivými lesnými požiarmi, ktoré zachvátili viac ako 3,3 milióna hektárov územia. Zatiaľ čo sa snažia dostať požiare pod kontrolu, dym sa rýchlo šíri po pobreží a v mnohých mestách sa kvalita ovzdušia stáva nebezpečnou.

Sezóna lesných požiarov v Kanade trvá od mája do októbra, ale CBS News uvádza, že ničenie v takomto rozsahu a na začiatku sezóny je nevídané. Je smutné, ale neprekvapujúce, že klimatické zmeny majú vplyv na to, aké škodlivé môže byť obdobie lesných požiarov. Kanada nedávno zažila najhorúcejší deň v histórii krajiny, keď v meste Lytton v Britskej Kolumbii teplota dosiahla 49,6 stupňa Celzia, teda 121 stupňov Fahrenheita. Požiare teraz horia na kanadských prériách v Alberte, Saskatchewane a Manitobe, kde vysoké teploty a málo alebo žiadne dažde spôsobili, že tieto oblasti sú v tejto sezóne vystavené väčšiemu riziku. Kanadský informačný systém o požiaroch v prírodnom prostredí oznámil, že škody spôsobené týmito požiarmi na začiatku sezóny sú už 13-krát väčšie ako 10-ročný priemer v krajine.

Nedá sa presne povedať, ako všetky tieto požiare vznikli, ale odborníci upozorňujú, že suché a horúce obdobia sú náchylné na väčší výskyt bleskov ako zvyčajne. Približne polovicu požiarov v Kanade spôsobí blesk, kým druhú polovicu zapríčiní človek. Potvrdilo sa, že požiare v Quebecu začali tento rok bleskom, ale úradníci zatiaľ neurčili príčinu požiarov, ktoré vznikli v Alberte. Ostatné požiare v celej krajine boli spojené s ľudskými príčinami, ako napríklad odhadzovanie cigaretových ohorkov z okien a kempovanie. Kanada robí všetko pre to, aby tieto požiare dostala čo najrýchlejšie pod kontrolu, čo ale nebude ľahké. Krajina je na “národnom stupni pripravenosti 5”, čo znamená, že na boj s požiarmi vyčlenila čo najviac národných zdrojov, a USA vyslali na pomoc Kanade stovky hasičov, podporný personál a vybavenie.

Zatiaľ čo Kanada je na ceste k najničivejšej sezóne lesných požiarov v histórii, dôsledky sa prejavujú aj južnejšie

Mestá na východnom pobreží USA sledovali, ako sa ich ovzdušie mení na nebezpečný oranžový zákal v dôsledku dymu z lesných požiarov.

New York bol zasiahnutý najhoršie, takže obyvatelia zdieľali otrasné zábery svojej zdanlivo apokalyptickej oblohy

 

 

7. júna 2023 bolo mesto počas dňa čoraz viac oranžové, čo vyvolávalo u obyvateľov New Yorku čoraz väčšie obavy.

Vyzývajú ich, aby zostali doma, zatvorili dvere a okná a používali čističe vzduchu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov