Zaujímavosti

Je lepšia morská alebo kuchynská soľ?


videní: 1.4K

Obe sú užitočnými pomocníkmi pri príprave jedla. Jedna sa ale získava ťažením a spracovaním na jemný kryštál, zatiaľ čo druhá soľ pochádza z odparovania morskej vody.

Mnoho ľudí verí, že morská soľ je zdravšia, pretože je prírodným zdrojom sodíka. Obsahuje množstvo minerálov ako je horčík, vápnik a draslík. Výrobcovia kuchynskej soli zasa pridávajú do jej štruktúry jód, ktorý je nevyhnutný pre produkciu hormónov štítnej žľazy.

nature food spice salt powder baking eat material coconut flavor grass family

Sodík je základným minerálom, ktorý ľudia získavajú z pridanej soli a spracovaných potravín. Lekári ale zároveň hovoria o obmedzenom množstve, pretože príliš veľa sodíka môže prispievať telo k dehydratácii a srdcovým chorobám. A vysoký krvný tlak je tiež problém. Soľ je síce veľkým pomocníkom, ale môže byť aj zabijakom.

Hoci ľudia môžu vnímať morskú soľ ako lepšiu a zdravšiu alternatívu, má rovnaký obsah sodíka ako klasická kuchynská soľ. Kuchári používajú morskú soľ v niektorých receptoch kvôli jej drsnej a chrumkavej textúre, ale zároveň má o trošku výraznejšiu chuť.

Sodík je nevyhnutný pre dobré zdravie, preto by sa v našej strave nachádzať mal. Pomáha totižto regulovať krvný tlak a je nevyhnutný pre fungovanie nervov a svalov. Aj k tomu aby naše bunky mohli normálne fungovať a udržiavať rovnováhu kyselín v krvi.

pile small kitchen soil salt eat material cook sea salt salty gravel many crystals flooring sodium chloride salt crystals

Stolová soľ obsahuje jód, ktorý je ďalšou nevyhnutnou živinou. Nedostatok jódu môže u detí spôsobiť zlý rast a kognitívne poruchy. Hrozba nízkej hladiny jódu v krvi straší najmä tých, ktorí nejedia mliečne výrobky, pečivo ani soľ.

Ak patríš medzi ľudí, ktorí si aj tie malé paradajky osolia kilom soli, mal by si sa mať na pozore. Príliš veľa soli prispieva k niekoľkým zdravotným problémom, vrátane vysokého krvného tlaku, ochoreniam srdca, mŕtvici a infarktu. Napriek tomu bez soli nedokážeme fungovať. Aké je teda správne množstvo?

Zdravotnícke asociácie odporúčajú skonzumovať 1500 mg denne. Krajiny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa dohodli, že pomôžu znížiť príjem sodíka v globále o 30 % do roku 2025. Väčšina solí v našom tele ale nepochádza z nadmerného solenia domácich jedál. Viac ako 75 % sodíka skonzumujeme v spracovaných potravinách. Hydinové výrobky, syry a chlieb tiež nemajú sodíka málo.

soľ

To, že morská soľ je prírodná neznamená, že je pre naše zdravie lepšia. Aj keď je tu istý placebo efekt, ako keď sa kúpeš v mori a prídeš z dovolenky oddýchnutý. Automaticky to prisúdiš morskej vode a prostrediu. A tak isto je to aj s týmito druhmi soli.

Morská soľ síce pochádza z naturálneho zdroja a obsahuje viac minerálov, neobsahuje však jód. A výberom neionizovanej morskej soli sa môžeš vystaviť riziku nedostatku jódu, takže tak či tak ho budeš musieť hľadať v iných potravinách. Koniec koncov, každému chutí viac iná soľ. Niekomu morská, inému kuchynská a ďalšiemu zas himalájska.

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov