Zaujímavosti

Ako povery ovplyvňujú našu psychickú pohodu?

Ako povery ovplyvňujú našu psychickú pohodu?

videní: 1.1K

Piatok trinásteho alebo čierna mačka, ktorá prechádza cez cestu.. Aj toto patrí medzi povery, ktoré ovplyvňujú možno práve vás.

Väčšina z nás vie, že riadiť sa týmito iracionálnymi babskými radami je iba placebo efektom, ale aj tak nám tam niečo vzadu v hlave hovorí, že pod rebríkom prejsť netreba. Prečo to robíme? Plnia povery dôležitú psychologickú úlohu?

Mačka, Čierna, Zvieratá, Pet, Perie, Hviezda

Prečo veríme neuveriteľnému?

Fascinujúce na poverách je, že v nich často veríme, aj keď vieme, že na určitej úrovni byť pravdivé nemôžu. Prečo to teda robíme?

Jane Risen, profesorka behaviorálnej vedy na University of Chicago Booth v Illinois a členka American Psychological Society, použila tzv. duálny procesový model poznania na vysvetlenie našej viery v povery. Podľa Risen ľudia môžu myslieť „rýchlo“ aj „pomaly“.

Vták, Príroda, Krídlo, Obloha, Rokov, Bocian, Lietanie

Prvý spôsob myslenia je úhľadný a intuitívny, zatiaľ čo druhý je racionálnejší a jeho hlavnou úlohou je potlačiť intuitívny úsudok, keď zistí chybu. A takto si môžeme uvedomiť chybu v našom prostredí alebo živote, no zároveň ju neopraviť.

Povery zmierňujú úzkosť

Povery niekedy môžu mať upokojujúci účinok, zmierňujú úzkosť z neznámeho a dávajú ľuďom pocit kontroly nad ich životmi. To môže byť tiež dôvod, prečo povery prežili tak dlho – ľudia ich prenášali z generácie na generáciu.

Povery majú svoje korene v našej psychike už odpradávna. Naši predkovia nemohli pochopiť sily a rozmary prírody, tak vymysleli povery, aby vyvolali falošný pocit kontroly nad svojím životom, aj nad nevšednými javmi.

Kvetina, Zátišia, Sám, Smutný, Reforma Flower, Biela

A povier je teda neúrekom. Nemôžeš prejsť popod rebrík, nemôžeš položiť na stôl nové topánky, nemôžeš rozbiť zrkadlo.. Alebo tie, v ktorych sa vyskytujú nešťastné či diabolské čísla.

Na druhej strane ale existujú aj pozitívne povery, ktoré majú preukázateľne dobrý vplyv na našu psychiku. Jedna štúdia, ktorá skúmala vplyv povier na golfovej hre, prišla na to, že keď vám niekto drží palce alebo povie zlom väz, zvýši to vašu výkonnosť. Tento mechanizmus je nasledovaný zvýšením sebavedomia.

Palec, Ručné, Rameno, Sprievodca, Grip, Rukoväť, Pomoc

Dobrým príkladom na poveru, ktorá sa dá poňať z dvoch uhlov je reťazová správa, ktorá môže hovoriť o nekonečnom zdraví a šťastí, no zároveň privolať kliatbu na vašu osobu.

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov