Zaujímavosti

Operácia Mincemeat – major Martin. 5. časť

Operácia Mincemeat: Neexistujúci muž

videní: 1.2K

Prinášame záverečnú časť minisérie s názvom Operácia Mincemeat. Dozviete sa o tom, ako vyvrcholila najväčšia konšpiračná akcia Britov či to, kto bol v skutočnosti major William Martin.

Deviateho júla Spojenci podnikli inváziu na Sicíliu. Hitler to aj naďalej považoval za zastierací manéver za účelom odvedenia pozornosti, a to takmer do konca júla. Rommela medzitým poslal do Solúna čeliť očakávanému hlavnému útoku. Sicília padla behom mesiaca a stiahnutie nemeckých vojsk z ruského frontu zaistilo Sovietom víťazstvo v bitke v Kurskom oblúku. V operácii Mincemeat triumfoval blaf a zvrátiť vývoj druhej svetovej vojny pomohla obyčajná mŕtvola. Kto bol major Martin?

Aká bola pravá totožnosť majora Williama Martina, muža, ktorý vôbec neexistoval? Kandidáti sú najmenej traja, všetci vierohodní.

Bývalý policajt Colin Gibson prípad skúmal 14 rokov a Martina identifikoval ako námorníka Toma Martina z lodi Dasher. V roku 2004 sa na súčasnej lodi Dasher konala omša a majorom Martinom bol oficiálne menovaný iný člen posádky, John Melville.

Ďalší bádateľ, John Steele, si taktiež myslí, že Martin je Melville. Poukazuje na to, že Montagu vzal mŕtvolu z Dasheru. A bolo nemysliteľné, aby sa britská verejnosť dozvedela, že telo bolo ukradnuté.

Tretím kandidátom je tulák Glyndwr Michael, Denis Smyth, ďalší, kto sa zaoberal skúmaním operácie Mincemeat, je totiž presvedčený, že sa v operácii použilo práve Michaelovo telo. Jeho teóriu podporujú dva hlavné dôkazy a oba pochádzajú od Montagua. Podľa nich myslel v jednotlivých správach Montagu skôr Michaela, pijana a tuláka, než námorníka z Dasheru, ktorý zahynul pri výbuchu. Montagu sa tiež mal pred Purchasom zmieniť, že sa telo nehodí na dôstojníka, na čo koroner oznámil, že nemusí vyzerať ako dôstojník, iba ako štábny dôstojník.

Steele Gibson a Smyth sú aj naďalej presvedčení, že ich kandidát je tým pravým mužom, ktorý vôbec neexistoval. Avšak Bill Jewell, veliteľ ponorky Seraph, sa nechal počuť, že je veľmi nepravdepodobné, aby sa použilo telo tuláka.

Zdroj: History of yesterday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov