Tipy a triky

Meditačná prechádzka: O čo ide a aké má vyhody?

meditačná prechádzka

videní: 1.4K

Kedy naposledy si kráčal sám? Len tak po meste alebo na miernej túre bez konkrétneho cieľa? Meditačná prechádzka je navrhnutá tak, aby priniesla synchronizáciu tela a mysle, keď sme vonku.

Ak sa ti nepozdáva príliš možnosť sedieť v miestnosti a zatvárať kvôli meditácii oči, meditačná prechádzka je skvelou alternatívou, ktorá stále trénuje myseľ, no zároveň pridáva pohyb, ktorý vlastne ani nevnímame. Dôkazy naznačujú, že už 10 minút denne počas jedného týždňa výrazne zvyšuje všímavosť. Ako teda započať tento proces, pri ktorom si potrebuješ oddýchnuť?

Nájdi si vhodné miesto

Ideálne miesto by malo byť relatívne pokojné, kde ťa nebude nič rušiť a nikto pozorovať. Vonku v prírode si nemusíš určiť príliš dlhú dráhu, pretože cieľom nie je dosiahnuť konkrétny cieľ, ale precvičiť zamyslenú formu chôdze.

Meditačná prechádzka: O čo ide a aké má vyhody?

Prvé kroky

Prejdi 15 – 20 krokov po zvolenom okruhu a potom sa zastav a dýchaj tak dlho, ako budeš chcieť. Keď budeš pripravený, otoč sa a choď späť opačným smerom k druhému koncu, kde sa môžeš zastaviť a znova dýchať.

Zložky každého kroku

Meditačná prechádzka zahŕňa veľmi premyslené kroky a robenie série akcií, ktoré bežne robíš automaticky. Rozdelenie týchto krokov v tvojej mysli sa môže zdať nepríjemné, až smiešne. Mal by si sa však pokúsiť všimnúť si aspoň tieto štyri základné komponenty každého kroku:

a) zdvihnutie jednej nohy;
b) pohyb chodidla trochu dopredu, keď stojíš;
c) umiestnenie chodidla na podlahu, najskôr päta;
d) posun hmotnosti tela na prednú nohu pri zdvíhaní panvovej časti, zatiaľ čo prsty na nohe sa naďalej dotýkajú podlahy alebo zeme.

Rýchlosť

Nejde o rýchlostný pretek, takže môžeš zvoliť úplne pomalé tempo. Najdôležitejšie je sa cítiť prirodzene a nepreháňať to.

Meditačná prechádzka: O čo ide a aké má vyhody?

Kam s rukami?

Ruky si môžeš zovrieť za chrbtom alebo pred sebou, alebo ich môžeš nechať visieť pozdĺž tela. Zasa ide hlavne o tvoje pohodlie.

Zameraj svoju pozornosť

Počas chôdze sa snaž zamerať svoju pozornosť na jeden alebo viac pocitov, ktoré by si za normálnych okolností považoval za samozrejmé, napríklad na dych prichádzajúci a vystupujúci z tela, pohyb nôh alebo ich kontakt so zemou.

Čo robiť, keď ti začne myseľ blúdiť

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa budeš snažiť upútať pozornosť na niktorý z týchto pocitov, ti tvoja myseľ začne blúdiť po všelijakých myšlienkach. Neboj, je to v poriadku, pretože je to prirodzené. Ak si to všimneš, skús sa znova zamerať na niečo primitívnejšie.

Meditačná prechádzka: O čo ide a aké má vyhody?

Integrácia chôdze do každodenného života

Pre mnohých ľudí je pomalá forma meditácie v chôdzi skvelým relaxačným prvkom. Čím viac budeš túto techniku precvičovať, tým viac porastie tvoja chuť na výlet mimo domu.

Meditačná prechádzka v pravidelných intervaloch sa po čase prejaví na tvojom tele aj duchu. Okrem toho sa ti zvýši prietok krvi v tele (ak dlhé hodiny sedíš), zlepšuje trávenie, znižuje úzkosť, zlepšuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje depresiu, zlepšuje životnú pohodu a kvalita spánku bude neporovnateľne lepšia.

 

Zdroj: healthline topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov