Zaujímavosti

Bomba na svetovej výstave – Britské spiknutie? (3. časť)

bomba

videní: 1.3K

Pokračujeme záverečnou časťou našej minisérie článkov s názvom Bomba na svetovej výstave. Išlo o britské spiknutie?

Teóriu o spiknutí predložil newyorský publicista Bernard Whalen. Tvrdil, že bombu umiestnili na svetovej výstave Briti. Poukázal na izoláciu Británie a Churchillovo zúfalé úsilie presvedčiť Američanov, aby vstúpili do vojny. Oproti tomu by Hitler spáchaním teroristického činu, ktorý by zvýšil pravdepodobnosť zapojenia sa USA do vojny, nemal čo získať. Whalen zdôraznil, že jednou z prvých reakcií na výbuch bomby bolo protinemecké cítenie.

Svoju teóriu obhajoval tým, že niekoľko týždňov predtým bol do New Yorku vyslaný sir William Stephenson, aby tam zariadil akciu MI6. Bomba sa ukrývala v klimatizačných priestoroch, v zariadení, ku ktorému nemala prístup verejnosť, a podozrenie ohlásil elektrikár. Skupinu bezpečnostných pracovníkov v britskom pavilóne tvorili výhradne súčasní a bývalí vojaci. Whalen dodal, že britská ochranka a polícia nespolupracovali. Taktiež predostrel teóriu, že v zakamuflovaní činu možno zahral svoju rolu aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), pretože keď požiadal o kópie dokumentov o priebehu vyšetrovania útoku, dostal odpoveď, že neexistujú. Usúdil, že sa na nastražení bomby podieľal 6. odbor britskej vojenskej spravodajskej služby (MI6) – a v dôsledku toho aj niektoré zložky FBI -, aby tým postrčil americkú verejnú mienku proti Nemecku. To je podstata Whalenovho obvinenia britskej spravodajskej služby. V mnohých smeroch sa zdá presvedčivé, ale existujú mnohé námietky.

Najzakladanejšou trhlinou v jeho teórii je, že akcia mohla mať katastrofálne následky. Churchill bol napoly Američan a prial si s Američanmi nadviazať užšie vzťahy, a preto si len ťažko vieme predstaviť, že by takýto čin posvätil. Rovnako tak nám pripadá nepravdepodobné, že by Stephenson alebo šéf MI6 v Británii podporovali tak riskantnú akciu. Podobne sa dá pochybovať, že by sa k tomuto riziku uchýlili „zlé sily“ v rámci MI6. Konšpiračné teórie však bývajú vždy zaujímavé a predstava, že bombu umiestnila do britského pavilónu MI6, je prijateľnejšia než väčšina ostatných. Napriek tomu sú najpravdepodobnejšími páchateľmi prívrženci nacizmu v Amerike, alebo IRA.

Zdroj: irishcentraltopdesat

 

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov