Zaujímavosti

Citrónová tráva v kvetináčoch ťa zbaví komárov aj bolestí hlavy

citrónová tráva

videní: 1.1K

Už si určite počul o jej mnohých použitiach v kuchyni, teraz je však správny čas na to, aby ti citrónová tráva pomohla zbaviť sa komárov a bolestí hlavy.

Táto všestranná bylina má silnú arómu, ktorú máme všetci radi, a bežne sa používa v thajskej a vietnamskej kuchyni na zlepšenie chuti rôznych pokrmov. Citrónová tráva má pritom silné protizápalové, antifungálne a sedatívne účinky a obsahuje éterické oleje, ako je citronellal, terpinolén a myrcén.

Práve teraz je ideálne obdobie, kedy môžeš aj izbové kvety postaviť na balkón alebo terasu, nech si užijú viac slniečka. Ak sa rozhoduješ aj medzi novými rastlinami, nemala by ti chýbať citrónová tráva. Darí sa jej v črepníku a jej huňaté a namodralé pramene dodajú balkónu tú správnu farbu. Nevyžaduje nič iné ako slnko, bohatú pôdu a dostatok vody.

Zohnať priesady tejto rastliny nie je v posledných rokoch ani u nás zložité. V ponuke sú hlavne koncom jari a začiatkom leta. Vypestovať si túto rastlinu môžeš aj zo semien, ktoré takisto nie je zložité kúpiť. Tie však treba vysiať ešte v zime, do kvetináčov na okennom parapete v teplejšej a svetlej miestnosti. Istejšie je zohnať si priesady a keďže máme jún, inú možnosť zrejme nemáš. Rastlina rastie rýchlo a netreba ju prihnojovať, čo je o starosť menej.

Citrónová tráva v kvetináčoch ťa zbaví komárov aj bolestí hlavy

Citrónová tráva alebo Voňovec citrónový netoleruje chlad a nízke teploty, takže v zime ho môžeš uložiť na chladnejšie miesto a občas zalievať. Z dostatočne mohutnej rastliny môžeš postupne odrezávať, najlepšie tesne nad substrátom, jednotlivé steblá. Tie po zbere dôkladne umy a nakrájaj. V čerstvom stave ich využiješ na dochutenie čajov, letných limonád, šalátov a jedál ázijskej kuchyne. Steblá citrónovej trávy na jeseň môžeš aj sušiť.

Rastlina je taktiež skvelým pomocníkom na odpudzovanie komárov, éterické oleje zmierňujú úzkosť a stres, bolesť hlavy a dokonca pomáha pri bolesti svalov a kĺbov. Citrónový čaj je liečivou zmesou, ktorá bojuje proti prechladnutiu a chrípke, upokojuje tráviaci trakt, spaľuje tuky a urýchľuje metabolizmus, zmierňuje menštruačné bolesti a prirodzene zlepšuje zdravie pokožky a vlasov.

Citrónová tráva v kvetináčoch ťa zbaví komárov aj bolestí hlavy

Táto tráva je navyše bohatá na antioxidanty, detoxikuje telo a je silným diuretikom (liečivo, ktoré zvyšuje vylučovanie vody z tela a tým pádom aj odpadových látok). Štúdie preukázali, že môže pomôcť v prípade liečenia infekcie a znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Takže ani tvoja babka by sa nemusela hanbiť za to, že má v kvetináči nejakú čínsku trávu.

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov