Zaujímavosti

Vedel si, že tarantuly majú žaby ako domáce zvieratká?

tarantuly

videní: 1.8K

Každý potrebuje spoločnosť. Keď si mladý, hľadáš si najlepších kamarátov. Keď si starší vieš, že potrebuješ životného partnera. Inak na tom nie sú ani tarantuly.

Ale nie všetky tarantuly obľubujú život v páre. Konkrétne ide o samicu Columbian Lesserblack tarantula, ktorá zdieľa svoje nory a zážitky so žabou druhu Microhylid Chiasmocleis ventrimaculata. Takéto páry sa nachádzajú na Srí Lanke, v Peru a v Indii.

Vedel si, že tarantuly si nechávajú žaby ako domáce zvieratká?

Nejde ani tak o vzťah medzi pánom a domácim miláčikom, ale o duo, ktoré je dokonalým príkladom symbiózy. Žaba by bola za normálnych okolností chutným občerstvením pre tieto obrovské tarantuly, avšak tieto dva druhy sa dokázali vzájomne obohatiť.

Dospelé samice tejto tarantuly žijú spolu so svojimi žabími manželmi viac ako rok bez známok kanibalizmu, ktorý je v ich svete normálnou záležitosťou. Vedci majú pre tento nezvyčajný vzťah niekoľko vysvetlení. Tarantuly možno jednoducho nemajú rady chuť kožných toxínov, ktoré tieto žaby vylučujú. Partnerstvo tohto typu vedci prvýkrát zdokumentovali v roku 1986, keď vykonali trojmesačnú štúdiu a tieto páriky dôkladne pozorovali.

Vedel si, že tarantule si nechávajú žaby ako domáce zvieratká?

Obrie tarantuly zostali cez deň v nore a okolo súmraku začali vychádzať pred skrýšu, aby čakali na svoju korisť. Žaba si tiež splnila svoju úlohu a vajíčok tarantuly sa ani nedotkla. Vedci často spozorovali, že žaba bola pod pavúkom, skackala okolo neho alebo pred ním. Niekedy mladšia samica narazila na “cudziu” žabu, keď opustila noru, ale po pár sekundách ju pustila zo zovretia bez zranenia. Preto sa vedci po 5 týždňoch rozhodli tento vzťahový experiment otestovať.

Vedci vysvetľujú, že tieto druhy nie sú príliš veľkí priatelia, alebo obaja dokážu vyťažiť to najlepšie zo spoločného života. Okrem bezpečnosti, ktorú jej “manželka” poskytuje, zostáva žaba aj preto, aby sa najedla z hmyzu, ktorý neskôr priletí na zvyšky koristi pavúka. To znamená, že vlastne udržiava vajíčka obrovskej tarantuly v bezpečí, pretože ich najväčším dravcom je mravec. A práve tie druh Microhylid Chiasmocleis ventrimaculata obľubuje najviac. Takže v podstate sú partnermi, ktorí spolu zabíjajú svoje obete.

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov