Zaujímavosti

Si na pokraji nervového zrútenia? Nasledujúce príznaky ti to prezradia

Si na pokraji nervového zrútenia? Nasledujúce príznaky ti to prezradia

videní: 1.6K

Ak sa cítiš neustále v strese a pozoruješ na sebe nasledujúce príznaky, môžeš byť už na pokraji nervového zrútenia.

Najprv si ale vysvetlíme, čo to vlastné nervové zrútenie alebo zlyhanie je. Nie je to oficiálny lekársky pojem ani žiadna duševná choroba, ale každý z nás má určite nejakú predstavu o tom, čo tento výraz znamená. Aj keď neexistuje presná definícia, vo všeobecnosti ide o pocit, že si pod tak dlhodobým tlakom, že sa cítiš, že už pretiekol pohár a bod zlomu sa blíži.

Pocit, že prežívaš nervové zrútenie, môže naznačovať základné duševné ochorenie. Ak ti to bráni v schopnosti normálne žiť svoj život, mal by si o tom naozaj začať hovoriť s niekým zo svojho okolia, alebo ešte lepšie – s lekárom. To ti najlepšie pomôže k tomu, aby si sa čím skôr cítil lepšie. Aké sú teda príznaky nervového zrútenia?

Nevieš sa sústrediť

zrútenia

V krátkodobom horizonte môže stres zvýšiť tvoju inteligenciu uvoľnením hormónov, ktoré zlepšujú ukladanie pamäte a zlepšujú koncentráciu. Ale z dlhodobého hľadiska spôsobuje chronický stres to, že blokovať okolité rozptýlenie sa ti už nedarí. Napríklad, v práci sa nesústredíš na dôležité veci a na robotu alebo si mimo počas šoférovania, čo je naozaj nebezpečné.

Neustále sa láduješ jedlom

zrútenia

Máš ťažký deň a prvé miesto, ktoré navštíviš po príchode domov je skriňa s maškrtami? Máš na to právo. Stres totižto spôsobuje, že mozog uvoľňuje hormóny, vrátane adrenalínu, ktorý dodáva tvojim svalom energiu na boj proti stresu. Akonáhle sa ale adrenalín vyčerpá, kortizol povie telu, že treba doplniť stratené zásoby energie. Takže sa staneš biologicky pripojený k jedlu.

Tvoj žalúdok je stále ako na vode

Úzkosť sa niekedy môže prejaviť aj bolesťou brucha alebo nepríjemnými kŕčami. A to už nie je sranda. Podľa doktorov príznaky, ktoré zahŕňajú bolesti brucha, nadúvanie či plynatosť, môžu viesť k syndrómu dráždivého čreva. Podľa výskumov má až 90 percent ľudí postihnutých týmito príznakmi depresiu.

Je ti jedno, ako vyzeráš

Zanedbanie základnej starostlivosti o seba samého je jasným príznakom vážnej duševnej úzkosti. Preskakovanie takých činností, ako je sprchovanie či čistenie zubov, je jasným príznakom depresie alebo emočnej poruchy. Stres oblbuje telo a vedie k ustavičnej únave a apatii, čo môže spôsobiť stratu šťastia alebo nedostatok motivácie k takýmto bežným činnostiam.

Krčíš sa a krčíš

zrútenia

Už si sa niekedy na niekoho pozrel a povedal si si, že vyzerá, že má depresiu? Naše držanie tela o nás prezrádza omnoho viac, ako vieme ostatnému svetu prezradiť. Keď väčšinu času zaujímaš obranný postoj, čiže chodíš skrčený ako paragraf a sedíš tak, ako keby si bol po opici, si pod veľkým tlakom a toto je tvoja obrana. Byť obeťou nervového zrútenie nie je až také nenápadné, ako si si myslel.

Nemôžeš spať

zrútenia

Chronická nespavosť ide ruka v ruke s chronickým stresom a to je prvý varovný signál. Stres vedie k úzkosti, čo spôsobuje, že sa nemôžeš uvoľniť a stále ti niečo behá v hlave. A potom samozrejme nezaspíš. A ak telo nedostane dostatok odpočinku a spánku, ktorý tak potrebuje, sprevádzajú ťa ďalšie príznaky únavy a dostaneš sa do nekonečného kruhu.

 

Zdroj: thehealthy.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov