Zaujímavosti

Tvoj mozog potrebuje čítať. Prečo je preňho čítanie také dôležité?

Tvoj mozog potrebuje čítať. Prečo je preňho čítanie také dôležité?

videní: 5.3K

Čítanie neplní iba tvoju hlavu informáciami, ale dokonca vyživuje tvoj mozog. Najlacnejší, najjednoduchší a overený spôsob zaostrenia mozgu je priamo pred tebou. Hovorí sa tomu čítanie.

Skutočnosť, že čítanie je pre tvoj mozog naozaj dobré, nie je žiadnou novinkou. Aj naši rodičia to dávno vedia, keď nám hovorili, že máme tú telku vypnúť a vziať do ruky knihu. Aj keď to v podstate nie je nič ohromujúce, táto jednoduchá činnosť môže tvoj mozog vylepšiť hneď niekoľkými spôsobmi.

Najzákladnejší vplyv sa vyskytuje v oblasti spojene s prijímaním jazyka. Spracovanie písomného materiálu upúta neuróny, keď začnú s prenosom všetkých týchto informácií. Síce sa to deje aj pri rozprávaní, ale samotná povaha čítania povzbudzuje mozog k tomu, aby pracoval tvrdšie a lepšie. Preto si niekedy do kníh či článkov taký zažraný!

Keď čítaš, máš viacej času na premýšľanie. Pri čítaní máš jediné tlačidlo na pauzu vo svojej hlave, takže môžeš textu porozumieť, prečítať si ho viackrát a získať požadovaný prehľad. Zjednodušene povedané, keď vnímaš hovorený jazyk – či už pozeráš film v kine alebo počúvaš kamarátov, pauza nie je jedna z možností.

A čítanie prináša ďalšie výhody aj dlho po tom, čo si dočítal. Až 5 dní. Vo vedeckom jazyku sa to nazýva tieňová aktivita, niečo ako svalová pamäť. A dokonca, aj čítanie určitého písma môže zlepšiť tvoju pamäť. Čítanie ale podnecuje aj región v tvojom mozgu zodpovedný za motorickú aktivitu. Mozog je veľmi nadšeným režisérom. Keď napríklad čítaš o fyzickej aktivite, zaneprázdnia sa aj neuróny, ktoré túto aktivitu kontrolujú.

Aj keď sa v knihe hlavný hrdina premáva na koni, mozog si túto situáciu premietne a ty sa doňho jednoducho vžiješ. Čím viac častí tvojho mozgu cvičí, tým je tvoj kognitívny výkon lepší. Takže nie každé čítanie je rovnaké. Najlepšie si precvičíš mozog dôkladným literárnym čítaním. Čo ak je ale niekto dyslektik, ktorý možno nedokáže ťažiť s kníh takéto výhody?

Aj tento problém kniha vyrieši! Vedci z Carnegie Mellon University pozorovali deti vo veku 8 až 10 rokov, ktoré patrili medzi podpriemerných čitateľov. Sto hodín nápravných čítaní významne zlepšilo kvalitu bielej hmoty mozgu – tkaniva, ktoré prenáša signály medzi oblasťami šedej hmoty, kde sa spracovávajú informácie.

Najjednoduchšie riešenie, ako zbystriť mozog a priniesť svojmu umu nejaké tie nové schopnosti, je odložiť telefón, odísť od počítača, vytiahnuť knihu a pustiť sa do toho! 

Zdroj: thehealthy.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov