Zaujímavosti

7 superschopností, ktoré majú iba malé deti


videní: 2.6K

Novonarodené deti sa javia ako bezmocné tvory, ktoré vyžadujú nepretržitú pomoc od dospelých. To je pravda, ale iba čiastočne. V skutočnosti sú deti oveľa silnejšie, ako si myslíme: sú schopné manipulovať s matkou pomocou chemických impulzov, spia s otvorenými očami a neboja sa výšok.

Novonarodené deti majú lepšiu chuť ako dospelí (z neobvyklých dôvodov)

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

Jazyk dieťaťa a sliznice majú viac chuťových pohárikov ako jazyk dospelého. Niektorí vedci sa domnievajú, že táto skupina chutí je potrebná na objavovanie okolitého sveta. Možno deti pri olizovaní predmetov cítia viac, než si myslíme. Podľa teórie synestézie môžu signály z jedného senzorického systému skončiť v inom systéme. Napríklad, keď človek môže vidieť farbu hudby alebo cítiť vôňu slov. Niečo podobné sa stáva novorodencom.

  • Kvôli veľkému počtu neurónov a chuťových pohárikov získavajú bábätká viac informácií o predmetoch ako dospelí jednoduchým lízaním hračiek, rúk a ďalších vecí, ktoré ich obklopujú. Keď starneme, prerezávame nepotrebné nervové spojenia a svet vnímame normálnym spôsobom.

Dieťa môže obnoviť vnútorné orgány svojej matky

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

Vedci si všimli, že niektoré ženy so slabosťou srdcového svalu sa po narodení dieťaťa cítia lepšie. Za toto by sa mali poďakovať za plodu v lone: ​​srdcová aktivita matky sa môže zlepšiť vďaka kmeňovým bunkám z pupočnej šnúry dieťaťa.

  • S ostatnými orgánmi to funguje rovnako. Embryonálne bunky sa našli v poškodených pľúcach, srdciach alebo mozgoch tehotných žien, čo znamená, že plod sa snaží uzdraviť telo svojej matky, aby prežil.

Niektoré deti spia s čiastočne otvorenými očami a niekedy tento spôsob spánku môže vydesiť rodičov

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

Lekári tvrdia, že sa nemusíme báť: napoly otvorené oči naznačujú, že dieťa je vo fáze rýchleho pohybu očí (REM spánok – v tejto fáze vidíme sny a spracúvame informácie, ktoré sme dostali počas dňa). Dospelí v tejto fáze každú noc trávia 25% svojho času, zatiaľ čo deti tam trávia až 50% svojho času. Pomáha to deťom trénovať ich pamäť a zlepšovať nervový systém.

Novonarodené dieťa plače bez sĺz a takmer sa nepotí

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

V prvých týždňoch života deti plačú bez sĺz a takmer sa nepotia. To všetko je spôsobené nedostatočným vývojom slzných kanálikov a potných žliaz. V našom tele sú 2 typy potných žliaz: apokrinné, ktoré sa neaktivujú až do dospievania, a ekkrinné, ktoré sa aktivujú niekoľko týždňov po narodení.

  • Preto je pre rodičov také dôležité, aby sa ubezpečili, že sa ich dieťa neprehrieva. Je nebezpečné zabaliť dieťa do niekoľkých vrstiev – pretože novorodenci sa ešte nedokážu ochladiť.

Dieťa môže zmeniť farbu očí, ale nestane sa to všetkým

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

Deti sú schopné zmeniť farbu očí. Niektoré deti sa rodia s modrými alebo tmavomodrými očami, ale to nebude trvať dlho. Ide o to, že farebný pigment melanín sa v našom tele nevytvára okamžite. Rodičia môžu len hádať, akú farbu očí bude mať ich dieťa. Až na jednu výnimku.

  • Deti s hnedými očami nezmenia farbu očí – ich telo má dostatok melanínu. Súčasne sa modrooké deti stanú zelenookými alebo hnedookými v 4 prípadoch z 5.

Bábätká manipulujú so svojimi matkami pomocou chemických impulzov

deti

Je možné, že deti môžu priamo ovplyvniť centrá potešenia v mozgu ich matky. Keď žena vdýchne vôňu svojho dieťaťa, začne sa v krvnom obehu zložitá chemická reakcia – vyplaví sa dopamín, látka zodpovedná za potešenie. Pociťujeme takmer rovnaký druh potešenia, keď jeme po tom, ako máme hlad, alebo keď pijeme po smäde.

  • Manipulovať vedia nie len s ich matkami: vôňa dieťaťa ovplyvňuje aj ženy, ktoré dieťa nikdy nemali. Tento efekt však nebude taký silný.

Deti sa neboja výšok až do určitého veku

12 skvelých vecí, ktoré by dospelí nemohli mať

Vedci tvrdia, že bábätká sa neboja výšky až 9 mesiacov od narodenia. Strach začnú mať až vtedy, keď sa naučia plaziť. Pokiaľ ide o mladšie deti, nedostatok informácií je dôvodom tohto druhu statočnosti. Keď sa dieťa začne vo vesmíre pohybovať nezávisle, mozog prijíma údaje z periférneho videnia a naučí sa upravovať jeho rovnováhu.

  • Keď dieťa leží na jednom mieste, jeho svet je stabilný a predvídateľný, preto sa nebojí.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov