Zaujímavosti

Poklady, ktorých by si sa mal počas karantény konečne zbaviť


videní: 2.1K

Celý život sa obklopujeme vecami, ktoré po čase strácajú svoj skutočný význam. Karanténa v domácom prostredí môže byť skvelým podnetom na vykonanie auditu, aby si sa konečne zbavil vecí, ktoré už nepotrebuješ.

Učili nás to už rodičia alebo starí rodičia – všetko čo sa dá znova použiť, odlož na neskôr. Aj dnešná doba recyklácie to od populácie očakáva. Začni ale veriť tomu, že tie roztrúsené veľdiela z tvojich detských čias či roztrhané nohavice už nikto znova potrebovať nebudeš. Možno budeš namietať, že práve u teba sa žiadny odpad, čo patrí do koša nenachádza, no po prečítaní zoznamu sa v tom predsa len nájdeš a konečne sa niektorých vecí zbavíš.

Účtenky z obchodu

Poklady, ktorých by si sa mal počas karantény konečne zbaviť

Vedenie záznamov o míňaní peňazí je užitočná vec a odkladanie účteniek sa javí ako najpraktickejšie riešenie. Je jasné, že keď si kúpiš chladničku za 700 eur, chceš mať pre prípad núdze papier o jej kúpe. Ale odkladať ročné alebo staršie účtenky za 2 rožky, ktoré si zjedol ešte v ten deň, je úplne zbytočné.

Náušnica bez páru

Ak patríš medzi ľudí, ktorí v živote nestratili jednu náušnicu z páru, tak ti musíme pogratulovať. My ostatní sme ale také šťastie možno nemali. Načo odkladáme do šperkovnice jednu náušnicu? Chceme si kúpiť tú druhú do páru? Alebo ti len tvoja sentimentálna anjelská stránka nechce dovoliť odhodiť niečo, čo si mal tak dlho? Poviem ti to takto: Pokiaľ nechceš ísť každý rok na halloweensku párty za piráta, vyhoď ju tam, kam patrí.

Staré VHS-ky a obaly s DVD

Poklady, ktorých by si sa mal počas karantény konečne zbaviť

Spomienky na detstvo alebo staré rozprávky má mnoho z nás doma práve na VHS-kách a DVD. Ale načo? Koľkokrát do roka si povieš: „Dnes si pozriem tú kazetu, kde je nahraná stará dobrá Snehulienka“? Vo väčšine domácností tieto spomienky na minulosť len zaberajú miesto a nazývame ich lapače prachu.

Staré školské zošity

Ak si naozaj myslíš, že niektoré z tvojich budúcich detí bude zvedavé na to, čo si sa učil, keď si bol mladý, zabudni. Veľa ľudí si zo zlatých školských čias uchováva použité zošity a staré knihy, ako spomienku na dobré známky a tajné konverzácie na zadných stranách. Ale načo? Pri upratovaní na nich raz za čas narazíš, usmeješ sa nad nimi a zasa ich šupneš do krabice. Využi konečne zberný dvor a zbav sa ich.

Časopisy, ktoré už nikto nečíta

Aj tebe pri tomto bode napadne hneď mama, ktorá si už 40 rokov stráži v skrini staré časopisy Burda, ako keby mali časom nabrať na miliónovej hodnote. Ale jej sa to vraj zíde! A možno aj ty máš doma odloženého starého Záhradkára alebo Fľak, ktorý si už aj tak v živote celý neprečítaš s takým nadšením, ako keď si ho kúpil.

Stará posteľná bielizeň

Tento textil sa výnimočne dostal zo skrine až po desiatich rokoch, aj to až keď si začal šiť rúška pre celú famíliu. To berieme. Ale pochybujeme, že staré obliečky, ktoré už majú niečo za sebou, využiješ aj nejak inak. A pritom sa stále divíš, že nemáš kam odkladať nové veci.

Stolové hry a puzzle, z ktorých ti zostala polovica

Poklady, ktorých by si sa mal počas karantény konečne zbaviť

Ak máš doma stále Dostihy a sázky, no polovica koní je už iba na hracom plátne a nie na kartičkách, neznamená to, že si ich niekedy v budúcnosti dokreslíš. Karty sú na tom podobne – ako chceš hrať faraóna, keď ti z 32 kariet niekam utiekli ruka v ruka kráľ s esom? A o puzzle sa ani nemusíme baviť, pokiaľ ti chýba viac ako jeden diel, tak si ich škrečkuješ pre budúce generácie úplne zbytočne.

Staré nabíjačky a nefunkčné slúchadlá

Zrejme aj tebe sa povaľujú doma desiatky káblov zo starých tehál, ktoré možno ešte mali anténu. Nevkusné, zastarané a úplne zbytočné – takto si svoj osud určite nepredstavovali. Ale stavím sa, že ani kdesi v hornej zástrčke im roky na eláne nepridali. Vezmi ich nabudúce do obchodu a pekne ich vyhoď medzi elektroodpad.

Staré farby, lepidlá a stavebný materiál

Keď konečne dokončíš renováciu bytu, vždy niečo zostane – pár laminátových dosiek, meter tapety alebo lepidlo minuté iba z polovice. A ty si proste povieš, že to nabudúce využiješ. Ale kedy príde to nabudúce? A pritom tieto chemicky upravené tovary majú maximálnu životnosť menej ako dva roky. Takže, ak si si práve spomenul na malú konzervu, v ktorej máš ešte trochu farby, okamžite s ňou do koša.

 

Zdroj: Adme topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov