Zaujímavosti

Zoznám sa s Jonathanom! Toto je najstaršia korytnačka


videní: 4.1K

Tento starší pán prežil počas svojho života naozaj veľa. Na britskom tróne videl 7 monarchov, takisto zažil vynález žiarovky a motorových vozidiel, dokončenie Eiffelovej veže a prvý mrakodrap! Ale napriek tomu všetkému je korytnačka Jonathan The Tortoise stále aktívna a vôbec nie je unavená zo života.

Dnes ti chceme rozprávať príbeh tejto neuveriteľnej korytnačky, ktorá je považovaná za najstaršie známe suchozemské zviera na svete.

Zoznámte sa s Jonathanom, korytnačkou, ktorá je tak stará, žije už o 3 storočia

Jonathan je  seychelská obria korytnačka, ktorú priviedli v roku 1882 zo Seychel na ostrov Svätá Helena. Tento izolovaný mierový ostrov v južnom Atlantickom oceáne je všeobecne známy ako miesto Napoleonovho vyhnanstva.

Od tej doby žije Jonathan na pôde Plantation House, oficiálneho bydliska guvernéra.

Zoznámte sa s Jonathanom, korytnačkou, ktorá je tak stará, žije už o 3 storočia

Aká stará je táto korytnačka naozaj?

Aj keď nikto nevie Jonathanov vek s istotou, odhadovalo sa, že keď prišiel na ostrov, už dosiahol svoju plnú veľkosť pre dospelých, čo znamená, že mal v tom čase okolo 50 rokov. Veterinári sa preto domnievajú, že sa mohol narodiť v roku 1832 a teraz má 187 – 188 rokov.

Zoznámte sa s Jonathanom, korytnačkou, ktorá je tak stará, žije už o 3 storočia

Priemerná dĺžka života korytnačky jeho druhu je asi 150 rokov. To znamená, že Jonathan už prežil všetky svoje kamošky o viac ako 30 rokov!

Vďaka tejto skutočnosti bol podľa Guinessovej knihy rekordov oficiálne uznaný ako najstaršie živé zviera.

Aj keď je Jonathan slepý a stratil čuch, stále je silný. Okrem týchto vecí súvisiacich s vekom je zdravý a žije najlepší život na ostrove.

Za slnečných dní zvyčajne vytiahne z panciera dlhý krk a nohy a teší sa slnku. Ak je však chladné počasie, zahrabe sa do hromád lístia alebo odrezkov trávy a zostane tam celý deň.

Raz týždenne si Jonathan pochutná na svojich obľúbených jedlách, medzi ktoré patrí mrkva, uhorky, kapusta, jablká a banány.

korytnačka

Napriek svojmu veku je Jonathan stále veľmi aktívny a uctieva pozornosť ľudí. Miluje, keď mu niekto hladí krk a je vždy pripravený pózovať pre fotografiu.

Jonathan zdieľa svoj domov s ďalšími 3 korytnačkami , Davidom, Emmou a Fredom, ktorí sú omnoho mladší ako on. Jeho najlepší priateľ, David, je druhá najstaršia korytnačka na ostrove, má však iba 80 rokov.

Zoznámte sa s Jonathanom, korytnačkou, ktorá je tak stará, žije už o 3 storočia

Na ostrove je Jonathan považovaný za skutočnú legendu . Videl veľa generácií ľudí prichádzajúcich a odchádzajúcich, a preto sa stal pre miestnych obyvateľov symbolom vytrvalosti a stability. Pokiaľ ide o turistov, sú ochotní prísť z ktoréhokoľvek kúta sveta, aby videli toto najstaršie zviera na vlastné oči.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov