Zaujímavosti

Pohrebné rituály Skýtov. Časť 1

Pohrebné rituály Skýtov. Časť 1

videní: 1.7K

V našej redakcii sa vám stále snažíme priniesť zaujímavosti zo sveta. Nezanedbávame ani históriu. Myslíme si, že poznať históriu je pre súčasnosť ale predovšetkým aj pre budúcnosť veľmi dôležité a to z rôznych dôvodov. Tieto v súvislosti so Skýtmi nebudeme rozoberať. Prinášame vám prvú časť článku o kočovnom a bojovnom národe Skýtov. Veríme, že sa opäť spoločne s nami dozviete niečo nové.

Kočovný a bojovný národ Skýtov žil od 12. storočia pred našim letopočtom a to konkrétne medzi riekami Dunaj a Don. Skutočný význam ich podivných pohrebných rituálov doposiaľ nebol odhalený a zaujíma dodnes množstvo vedcov. Aj keď sa tvrdí, že 2. Storočí pred našim letopočtom národ zanikol, ich rod možno prežíva dodnes.

Kto boli Skýti? Svedectvo osadníckych ríš, ktoré sa niekedy stretli so stepným kočovným kmeňom Skýtov, dokazuje, že išlo o obávaných bojovníkov. Charakteristické pre nich bolo byť nebojácnymi, oddanými a neľútostnými. V boji neboli veľmi obratnými, vynahradili to svojou rýchlosťou a nehlučnosťou ich pohybov. Útočili vždy nečakane a vďaka svojim maskovacím schopnostiam boli chránení pred možnou odvetou. Skýtski bojovníci sa presúvali ďalej od hraníc Dunaja, až sa v 8. Storočí pred našim letopočtom usídlili na pobreží Čierneho mora. Ako nezadržateľne postupovali, ničili ďalšie kočovné kmene, medzi inými aj Kimérov.

Počas obdobia osídľovania prešiel ich spoločenský systém veľkou zmenou a ešte viac sa skomplikoval. Spoločnosť sa už nedelila na klany, moc prevzalo kráľovstvo, ktoré vzniklo na základe spojenia viacerých kmeňov, a na ich čele stál náčelník. Mal rovnakú funkciu ako kráľ, pričom nerozhodoval iba o živote svojich poddaných, ale rovnako bol zodpovedný aj za správu kmeňa a v neposlednom rade aj za vojenské velenie. Prechod k usadlému spôsobu života neznamenal koniec dobývania, práve naopak. Po vytvorení opevnení na brehoch Čierneho mora sa skýtske vojsko vrhlo na Sýrsku ríšu, založenú v Ninive a s prstom v nose ju zrovnalo so zemou. Ku krutým pohrebným rituálom sa dostaneme v druhej časti článku.

Zdroj: PublicDomainPictures | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov