Zaujímavosti

Etruskovia: Nejasný pôvod starej civilizácie. Časť 1

Etruskovia: Nejasný pôvod starej civilizácie. Časť 1

videní: 2.5K

Etruská civilizácia, ktorá má nejasný historický pôvod, sa rozvíjala od 9. storočia pred našim letopočtom v oblasti Talianska, ktorá sa nazýva Etrúria. Etruskovia vynikali technickým pokrokom. Spoločnosť mala prísnu štruktúru a vládol v nej poriadok. Značne nábožná etruská civilizácia však stále ostáva zahalená rúškom tajomstva. A to predovšetkým preto, že jej jazyk sa doposiaľ nepodarilo presne rozlúštiť a dešifrovať.

Civilizácia Etruskov sa rozvíjala v oblasti, ktorú zo severu obklopujú Apeninské vrchy, na západe Tiber. Najväčší rozkvet dosiahla v období od 9. storočia pred našim letopočtom do 9. storočia nášho letopočtu. Následne bola zničená Rímskou ríšou. O pôvode Etruskov existuje mnoho teórií. Niektoré z nich tvrdia, že ich predkov by sme mali hľadať v súčasnom Turecku. Iné sa však snažia dokázať, že sú pôvodným obyvateľstvom Talianska. K tejto teórii sa prikláňa aj významný odborník, etruskológ Massimo Pollotiino.

Odskočme si na chvíľu k etruským lekárom. Práve civilizácia Etruskov zhromaždila počas svojej existencie množstvo poznatkov z oblasti ľudskej anatómie. Dokazuje to aj vyobrazenie ľudských orgánov z terakoty a bronzu. Existujú tiež dôkazy o používaní chirurgických nástrojov zo železa a pomôcok v zubnom lekárstve. V medicíne sa vo veľkej miere využívali aj termálne pramene, ktoré táto civilizácia považovala za posvätné.

V 10. až 8. Storočí pred našim letopočtom sa začali formovať etruské mestá ako výsledok spojenia okolitých mestečiek s italskou kultúrou, ktorá sa rozšírila do tejto oblasti na začiatku železnej doby. Prostredníctvom zahraničného obchodu a vďaka námornej prevahe sa v siedmom až šiestom storočí pred našim letopočtom začala etruská kultúra významne rozvíjať. Bola to práve grécka kultúra, ktorá dala Etruskom prvky mestskej spoločnosti. S aristokratickou triedou zaoberajúcou sa zahraničným obchodom a rozvojom novým poľnohospodárskych a remeselných techník bol vývin etruského národa nezadržateľný. Na konci šiesteho storočia pred našim letopočtom sa ich geografické hranice ťahali na juh až po Kampániu a na severe siahali až po údolie rieky pád. Ak vás táto pradávna civilizácia zaujala, ostaňte s nami. Pokračujeme v druhej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov