Zaujímavosti

Čo je ASMR a ako ti sledovanie videí pomáha relaxovať?

ASMR

videní: 11.3K

Videá ASMR sú v súčasnosti jednou z najpopulárnejších kategórií videoobsahu na YouTube. Tieto videá si získali popularitu medzi miliónmi používateľov tejto platformy, hoci jediným ich zmyslom je jedenie jedla. Prečo sa videá ASMR stali tak populárnymi a prečo sa dokonca považujú za terapeutický nástroj? Tzv. ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response alebo autonómna senzorická meridiánová odpoveď) je biologická reakcia, ktorá spôsobuje potešenie, keď počuješ alebo vidíš niečo, čo uspokojuje tvoj mozog. Dokonca ti môže táto technika privodiť pocit vzrušenia.

Nový fenomén YouTube

Videá ASMR sa stali veľmi populárnymi na slávnej platforme. V týchto videách stojí pred kamerou osoba, ktorej jediným účelom je jesť jedlo. Nejde však iba o obyčajné jedlo, zvyčajne môžeš na obrazovke vidieť masívne jedlo s rôznymi textúrami, ktoré sa konzumuje so zosilneným zvukom, takže divák môže počuť zvuky hryzenia, usrkávania alebo žuvania. Niektoré z týchto videí môžu byť sprevádzané veľmi tichým úvodným vysvetlením podobným takmer šepotu, ktorého účelom je vyvolať autentický pocit ASMR.

What Is ASMR and How Watching These Videos Can Help You Relax, According to a Study

Zmyslový zážitok

Niektorým ľuďom sa môže zdať divné, keď si niekto užíva sledovanie videí iných ľudí, ktorí iba jedia, ale existuje vysvetlenie. Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Plos One hovorí, že sa zdá, že ASMR vyvoláva zmyslové zážitky ako je „husia koža“, ktoré niektorí ľudia zažívajú, keď počúvajú napríklad určitý druh hudby a majú hlboké estetické zážitky úžasu.

Aktivita bola špecificky pozorovaná v prednej mediálnej prefrontálnej kôre, spojenej s pozorovaním emocionálnych umeleckých diel. Môže to spôsobovať silnú a komplexnú emocionálnu reakciu, najmä pre ľudí, ktorí majú tendenciu vnímať reakciu na určité spúšťače, ako je jemný šepot, uvoľňujúce pohyby rúk, pohyby pier, alebo dokonca klepanie nechtov alebo škriabanie po tvrdých povrchoch.

What Is ASMR and How Watching These Videos Can Help You Relax, According to a Study

Emocionálna zložitosť ASMR

Videá ASMR spúšťajú brnenie a podporujú emocionálne reakcie, ako je vzrušenie alebo relaxácia. Je však dôležité poznamenať, že k týmto odpovediam došlo iba u ľudí, ktorí sa s týmto identifikovali, a to iba vtedy, keď videli tieto videá. Niektorí ľudia si totiž nedokážu predstaviť príjemný pocit, ktorý im daný zvuk spôsobuje, bez toho, aby činnosť reálne vykonávali. Štúdia preto naznačuje, že ASMR je komplexná emotívna zmes, ktorá zahŕňa aktiváciu a deaktiváciu pozitívnych účinkov.

What Is ASMR and How Watching These Videos Can Help You Relax, According to a Study

ASMR ako relaxačná terapia

Ľudia, ktorí sledujú takéto videá, často komentujú, že tieto videá im pomáhajú spať, relaxovať a bojovať proti stresu a úzkosti. Výsledky štúdie odhalili, že tieto typy videí regulujú emócie a môžu mať terapeutický prínos pre tých, ktorí dokážu takto vnímať určité podnety; napríklad zníženie srdcového rytmu a podpora pocitu pozitívnej náklonnosti a medziľudských vzťahov.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov