Surová mrkva

Salmonelou môže byť postihnutá aj mrkva, ak sa baktérie dostanú na pole spoločnosti, ktorá zeleninu pestuje. Takéto prípady sa v poslednom čase vyskytli, preto odborníci jednoducho odporúčajú nejesť mrkvu surovú. Je lepšie ju používať len ako súčasť tepelne upravených jedál. No ak naozaj chcete chrumkať čerstvú mrkvu – aspoň ju pred konzumáciou dôkladne umyte.
Organická bazalka

Všetko, čo sa týka mrkvy a listovej zelene, platí aj pre bio bazalku, pretože ju tiež pestujú veľkopestovatelia na veľkých poliach, často sa konzumuje surová a podľa lekárskych štatistík je tiež náchylná na kontamináciu salmonelou. Princíp boja proti baktériám je podobný – pred varením ju dôkladne umyte a ak je to možné, všetko tepelne upravte.
Varená hydina a mäso

Hovoríme, samozrejme, o polotovaroch a hotových potravinách obsahujúcich mäso a hydinu. Každý polotovar totiž prechádza viac ako jednou alebo dvoma fázami prípravy, čo výrazne zvyšuje riziko kontaminácie. Preto vždy skontrolujte, ako účinne bol kupovaný výrobok zmrazený, a nezabudnite ho ohriať. Radšej si nezahrávajte so zdravím!
Zdroj: boredpanda / topdesat
