Foto

Zdravotné riziká na tanieri: Tieto bežné potraviny by ste nemali konzumovať

Zdravotné riziká

videní: 449

Zdravotné riziká na tanieri: Tieto bežné potraviny by ste nemali konzumovať. Viete, predpokladám presne to, čo si myslíte už pri pohľade na nadpis: „Čo by sme teda mali jesť, keď nemôžeme jesť uhorky, vajcia, mäso a mlieko?“ V skutočnosti, samozrejme, môžeme. A mali by sme, aj napriek rastúcim cenám. Len je potrebné dodržiavať zvýšenú opatrnosť pri príprave jedál obsahujúcich tieto produkty. To je všetko.

Tento príspevok vychádza z každoročnej správy, ktorú zostavuje Consumer Reports na základe lekárskych údajov o hospitalizáciách spojených s ochoreniami spôsobenými potravinami, ktoré spôsobujú baktérie ako salmonela, E. coli a listéria, informácií o stiahnutí potravín z trhu a rád lekárov. Inými slovami, berte tento príspevok ako pomôcku, nie ako zákaz, a určite vám bude užitočný.

Zdravotné riziká na tanieri: Tieto bežné potraviny by ste nemali konzumovať

Mäso z lahôdok

Zdravotné riziká

Výroba údenín a lahôdok je vždy spojená s možnosťou krížovej kontaminácie – výrobný proces totiž nevyhnutne zahŕňa veľký kontakt výrobku s rôznymi povrchmi, ktoré môžu obsahovať baktérie. V posledných rokoch boli viac ako raz alebo dvakrát identifikované veľké šarže lahôdkového mäsa s patogénmi rôznych ochorení, preto by ste mali byť vždy v strehu.

V takom prípade by ste sa mali pokúsiť zakúpené lahôdkové mäso buď tepelne spracovať, alebo ho jednoducho vôbec nekonzumovať. Koniec koncov, čím menej riskujeme, tým lepšie pre naše zdravie, však?

Uhorky

Zdravotné riziká

Uhorky sú už dlho symbolom zdravej výživy, ale v poslednom čase sa vyskytlo veľa prípadov nákazy salmonelou, ktorú spôsobili uhorky. Ohrození sú najmä spotrebitelia hotových šalátov obsahujúcich túto zeleninu, pretože výrobca nemôže vždy zaručiť úplné dodržiavanie bezpečnostných opatrení pri varení.

V krajnom prípade je lepšie skontrolovať, či šupka zeleniny nie je poškodená, aby do nej nemohli preniknúť mikróby.

Surové mlieko, surový syr

Zdravotné riziká

Patogény, ako napríklad salmonela, sa do mlieka dostávajú cez telo zvieraťa. Našťastie, už v 19. storočí bola vynájdená pasterizácia, t. j. zahriatie mlieka na teplotu 71 °C, ktorá zaručene zničí baktérie a vírus vtáčej chrípky, ktoré sa môžu nachádzať aj v surovom mlieku. Inými slovami, pasterizované mlieko za predpokladu, že je nádoba uzavretá, je prakticky zárukou vašej bezpečnosti.

Pokiaľ ide o syr zo surového mlieka, americký úrad pre potraviny a liečivá vyžaduje, aby výrobok pred predajom zrel najmenej 60 dní. Niekedy však výrobcovia, žiaľ, tieto požiadavky nedodržiavajú. Preto je pravdepodobne lepšie prejsť na syry vyrobené z pasterizovaného mlieka.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov