Biely syr

Medzi hlavné zdravotné riziká patrí listerióza, ktoré sa v týchto mäkkých syroch môžu ľahko množiť kvôli nízkej kyslosti prostredia. Ak konzumácia nezahŕňa tepelnú úpravu syra (napríklad zapekanie ako súčasť iného jedla), odborníci dôrazne odporúčajú prejsť na tvrdé syry – samozrejme, z pasterizovaného mlieka.
Vajcia

Hlavným problémom je salmonela. Počas tvorby vajíčka alebo počas znášky sa baktérie môžu dostať z tela do vajíčka alebo z neho von. Preto je najlepšie vajcia s popraskanou škrupinou vyhodiť (aj keď sú také drahé!). Po manipulácii s akýmkoľvek vajíčkom si vždy umyte ruky a nezabudnite ich uvariť, usmažiť alebo upiecť. Ak bielok alebo žĺtok stvrdol, potenciálne nebezpečenstvo už s najväčšou pravdepodobnosťou pominulo.
Cibuľa

Ak konzumujete surovú cibuľu – napríklad ako súčasť hamburgeru, vystavujete sa riziku nákazy baktériou E. coli. Odborníci preto dôrazne odporúčajú zdržať sa nákupu potravín obsahujúcich surovú cibuľu – nikto totiž nezaručí, že kuchári v komerčnej kuchyni dodržia všetky bezpečnostné požiadavky.
Ak kupujete cibuľu na domáce použitie, podľa možnosti si vyberajte cibuľu bez vonkajších poškodení a pri varení odstráňte niekoľko vonkajších vrstiev. Lekári tvrdia, že sa tým výrazne znižuje riziko infekcie.
Listová zelenina

Podľa odborníkov sa listová zelenina v USA často pestuje v blízkosti krmelcov pre dobytok a voda, ktorá sa tam používa, sa môže miešať s vodou používanou na zavlažovanie rastlín. Záver? Nuž, radšej nekupujte výrobky rýchleho občerstvenia s listovou zeleninou a pri domácom varení uprednostnite napríklad šalát pestovaný v hydroponických skleníkoch.
Mimochodom, aj tu funguje „cibuľový princíp“ – vyhadzovanie vonkajších listov pri používaní celých hlávok šalátu tiež zníži riziko ochorenia.
