Luxusný život

15 spôsobov, ako ušetriť peniaze a stále si užívať život

peniaze

videní: 460

5. Iba tak pre radosť

Možno vám niekedy napadlo, že vo vašom meste je kopec pamiatok a atrakcií, ktoré ste nenavštívili. Tak ste sa jedného dňa rozhodli a niektoré z týchto vecí navštívili. Urobili ste si však predtým malý prieskum? Aká je cena vstupného, či máte ako obyvateľ mesta zľavu, prípadne či nie je vstupné lacnejšie v určitom období roka? Poviete si, že toto robia iba turisti. No pravda je taká, že aj vďaka takejto maličkosti môžete ušetriť peniaze.

4. Využívajte výhody vernostných programov a kupónov

V telefóne môžete používať rôzne aplikácie, ktoré vám pomôžu ušetriť peniaze alebo získať peniaze späť za nákupy. Čerpacie stanice, obchody s potravinami, obchody s oblečením.. na mnohých miestach sú tieto programy s bonusom a odmenou. Nemusí to priniesť obrovské úspory, ale budete prekvapení, keď do mesiaca za svoje nákupy ušetríte 5-10% peňazí.

3. Vytvorte si núdzový fond

Neexistuje nič také, ako keď sa konečne dostanete k svojim finančným cieľom. Vždy môžu prísť neočakávané výdavky, napríklad pri poruche automobilu. Aká je cena za opravu? 700 eur? A čo ďalšie náklady spojené s odťahovou službou, zdieľaným jazdením a taktiež niekoľko stratených pracovných hodín. Odloženie peňazí v prípade núdze pomôže zmierniť mnohé z tohto stresu. Mnoho finančných poradcov tvrdí, že najlepšie je si odložiť 3-6 mesačných nákladov. Začať v malom je však lepšie ako nezačať vôbec. Dokonca aj 500 eur usporených na neočakávane výdavky pomôže znížiť tlak a stres.

2. Nastavte si rozpočet

Už vidím, ako prevraciate tie oči. Rozpočet sa môže zdať ako nudný a obmedzujúci, ale môže vám pomôcť, aby vaše peniaze pracovali za vás. Základ je vedieť, koľko peňazí prichádza a koľko odchádza. Tieto informácie vám môžu pomôcť vyhnúť sa bolestivým chybám a plytvaniu. To platí bez ohľadu na to, či zarábate 700 eur alebo 3000 eur.

1. Stanovte si finančný cieľ

Predtým, ako zvážite svoj rozpočet, položte si otázku, čo chcete, aby vaše peniaze urobili pre vás. Aké máte ciele? Oplatí sa používať tú kreditnú kartu? Míňate 300 eur mesačne za hlúposti? Prídu chvíle, keď zistíte, že vaša sila vôle ubúda a bude tak ľahké povedať, zabudnite na to. Ak budete mať na mysli realistický cieľ, ku ktorému sa musíte dopracovať, pomôže vám to udržať sa v hre až do konca.

Zdroj: list25 | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov