Tipy a triky

Veľký test: Z týchto bežných potravín môžeš nafúkať!

nafúkať

videní: 295

Prísť o vodičský preukaz kvôli keksíku, to znie ako sci-fi. Avšak, prekvapivo, po zjedení takej Mily môžeš nafúkať dosť na to, aby si o svoj vodičák prišiel. Toto je veľký test sladkostí. Konečne sa dozvieš, z čoho všetkého môžeš nafúkať, ak ťa zastaví polícia.

Možno si už o tom počul, že nafúkať môžeš aj z bonbónov či keksíkov. A možno si to bral ako žart. My ti dnes ale ukážeme, že je to realita. Objavili sme staršiu reportáž RTVS z relácie Test Magazín, v ktorej sa venujú práve tomuto problému. Testujúci sa bližšie pozreli na to, z ktorých bežných potravín môžeš eventuálne nafúkať. Možno ťa to prekvapí, no z obľúbených tyčiniek Margot či Mila by si mohol nafúkať toľko promile, že by ti pokojne vedeli policajti zobrať vodičský preukaz. Poďme sa teda pozrieť na to, aké pochutiny by si nemal bezprostredne pred jazdou konzumovať.

 

 

nafúkať

Ak si nepil alkohol, môžeš si pokojne sadnúť za volant, alebo žeby nie? Vo videu RTVS sa venujú všetkým typom na potraviny, ktoré zjavne neobsahujú alkohol, no vraj sa z nich dá nafúkať. Na Slovensku je nulová tolerancia alkoholu v dychu pre vodičov za volantom. Preto sa dychová skúška stala takmer tradičnou súčasťou policajnej kontroly vodičov.

Pplk. JUDr. Ján Hano tvrdí, že v praxi sa často stáva, že sa vodiči vyhovárajú na to, že alkohol pred jazdou nepili, aj keď dychová skúška bola pozitívna. “Treba sa pozrieť na situáciu tak, ako sa deje v praxi. Policajt zastaví vozidlo, ukáže vodičovi, na ktorom mieste má vozidlo odstaviť, vyzve vodiča, aby predložil doklady, ten doklady chvíľu hľadá, policajt skontroluje doklady, vyzve vodiča, aby sa podrobil dychovej skúške,… prejde taký dlhý čas, že v prípade požitia potraviny, ktorá by eventuálne mohla vyvolať zdanie pozitívnej dychovej skúšky, by už dávno alkohol z dychu vodiča vyprchal. A dychová skúška by bola negatívna. Navyše sa pred každou dychovou skúškou policajt vodiča pýta, či nepožil nejakú takú potravinu alebo ústnu vodu a v takom prípade sa dychová skúška môže odložiť o 15 minút,” dodáva.

nafúkať

 

 

Do testu bolo zaradených 11 rôznych produktov, ktoré požili štyria muži a štyri ženy. Následne sa osoby podrobili dychovej skúške na profesionálnom prístroji. Účastníci testu mali rôzny vek a rôznu fyzickú kondíciu.

Vinea a jablkový džús – ide o to, že tieto dva produkty by mohli vytvoriť kvasenie. Aj napriek tomu nebol po 2 decilitroch džúsu či Viney nikomu nameraný alkohol v dychu.

Kefír – po požití 3 decilitroch kravského kefíru a následnej dychovej skúške sa ukázalo, že kefír je úplne bezpečný a neskreslí obsah alkoholu v dychu.

Nealkoholické pivo – väčšina nealkoholických pív obsahuje malé množstvo alkoholu. Výrobcovia odporúčajú pred šoférovaním počkať niekoľko minút. V teste vyskúšali radler 0,0%, ktorý nemá obsahovať alkohol vôbec. Po vypití celej pollitrovej plechovky ani jedna testujúca osoba nenafúkala.

Slivkový kompót – ani po zjedení tohto kompótu sa nepodarilo nikomu nafúkať.

Margot – kokosová tyčinka Margot je obľúbená ako u dospelých, tak aj u detí. S touto tyčinkou to už bolo horšie. Dvaja muži z nej nafúkali toľko, že by mohli prísť o vodičský preukaz.

Mila – po zjedení týchto rezov nafúkali účastníci testu dokonca viac, ako po tyčinke Margot. Dokonca až 1,10 promile.

Magnum – zdanlivo neškodný nanuk – Magnum de champagne – sa ukázal ako alkoholová bomba. Hodnoty pri meraní boli naozaj vysoké. V takomto prípade je na mieste požiadať o 15 minútový odklad dychovej skúšky. Po tomto čase sa už nikomu nepodarilo nafúkať.

Listerin – ak si si pred jazdou vypláchol ústa ústnou vodou, policajt počká 15 minút, až potom vykoná dychovú skúšku. Takto postupovali aj v prípade účastníkov testu. Nik nenafúkal. Bezprostredne po vypláchnutí úst sa však jednej z účastníčok podarilo nafúkať až 4,37 promile.

Kvapky od kašľu a Švédske kvapky – aj pri kvapkách sa test robil až po 15 minútach. Všetky dychové skúšky boli negatívne.

 

 

Zdroj: RTVS | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov