Zaujímavosti

Módne trendy z minulosti, ktoré sú dnes bizarné

trendy

videní: 484

4. Bledá koža

Trendy s veľmi bledou pokožkou boli na svojom vrchole v Anglicku v osemnástom storočí. Aby bola pokožka čo najbledšia, ženy používali celkom nezvyčajné metódy, napríklad suchý konský hnoj. Najnebezpečnejšou metódou však bolo olovo, ktoré sa používalo na maľovanie tváre. Najväčšie množstvo olova bolo v červenej farbe, ktorá bola nanesená na pery a líca, aby sa vytvoril kontrast. Ženy si navyše pomocou modrých ceruziek kreslili na tvár žily, aby zvýraznili svoju bledosť.

3. Biele zuby

Na ich bielenie ľudia použili prášok obsahujúci kyselinu sírovú. Zuby a sklovina ľudí by sa samozrejme zničili, ale bohatí klienti zubných lekárov si mohli dovoliť implantáty. Dostali zuby od darcu, ktoré ľudia dali lekárom.

Po bitke pri Waterloo sa ako implantáty použili zuby vojakov, ktorí zomreli. Až v druhej polovici 19. storočia boli implantáty vyrobené z porcelánu. Niektorí zubári ich však odmietali používať a stále uprednostňovali zuby vojakov.

2. Svetlé vlasy

Vďaka Petrarchovi a jeho múze, Laure, ktorá bola symbolom krásy a cnosti, sa v 15. storočí stali svetlé vlasy veľmi populárne. Aby vlasy vyzerali svetlejšie, ženy ich farbili. Postup však trval oveľa dlhšie ako teraz – až niekoľko dní. Jeden z písomných textov z dvanásteho storočia opísal proces odfarbovania vlasov v dvoch etapách. Po nanesení prvej zmesi, ktorá pozostávala z niekoľkých zložiek, boli vlasy pokryté listami po dobu 2 dní. Potom sa zmes umyla a druhá zmes sa aplikovala na vlasy ďalšie 4 dni.

1. Tenký pás

Prototypy korzetov, ktoré spôsobili, že pásy vyzerali tenšie, sa objavili v dobe bronzovej. Podľa rôznych odborníkov ich však Európania začali používať až v 15. alebo 16. storočí. Vrchol trendu bol za vlády Kataríny de ‘Medici: počas tohto obdobia mohli korzety zúžiť pás až o 25 centimetrov, čo malo hrozný vplyv na vnútorné orgány.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov