Zaujímavosti

6 každodenných návykov, za ktoré sa ti tvoje zuby poďakujú

zuby

videní: 494

4. Ak sú tvoje zuby citlivé, používaj správne produkty

Ak je pre teba pitie studenej vody a jedenie horúcej polievky mučením, možno by si mal navštíviť svojho zubára. Je to preto, že táto citlivosť sa objaví pri opotrebovaní zubnej skloviny. Zubár ti tak bude vedieť povedať, ktoré zubné pasty sú najlepšie na citlivé zuby, takže nebudeš používať nič, čo by veci ešte zhoršilo. Môže sa tiež aplikovať fluorid na najcitlivejšie oblasti, aby sa sklovina stala silnejšou a zmiernila sa tak bolesť. Prvým krokom ktorý môžeš urobiť, je začatie používania zubnej kefky s mäkkými štetinami a dodržiavať rutinu ústnej hygieny do posledného detailu.

 

5. Dentálna hygiena aspoň raz ročne

Ďalším problémom, ktorý môže spôsobiť nedostatočná dentálna hygiena, je zmena farby tvojich zubov. Ak si ich nečistíš tak často, ako je potrebné, baktérie, kyseliny a zubný povlak sa ľahšie hromadia a nachádzajú sa na tvojich zuboch. Je to plak a zubný kameň, ktorý vytvára ten žltý povlak na vonkajšej strane zubov. Takže okrem čistenia zubov dvakrát denne, by si mal raz ročne navštíviť svojho zubára a absolvovať dôkladnú dentálnu hygienu. Počas tohto procesu bude zubár schopný odstrániť zubný kameň a plak z týchto ťažko dostupných oblastí.

6. Navštív svojho zubára, ak si všimneš niečo neobvyklé

Pri niektorých príležitostiach si ľudia všimnú vredy v kútikoch úst, ktoré sú dosť bolestivé. Aj keď si možno myslíš, že ich spôsobuje chladné počasie, v skutočnosti je to kvôli bakteriálnym infekciám. Dôvodom môžu byť určité nutričné nedostatky, nadmerné sliny alebo zvyk trhať si pery. Prvá vec, ktorú by si mal urobiť, je navštíviť svojho lekára a požiadať o pomoc. Možno budeš musieť vykonať niekoľko krvných testov, aby si zistil, či nemáš nejaké nedostatky, ktoré by mohli spôsobiť problémy.

Existujú 3 možné dôvody nepríjemnej kovovej chuti, ktorú môžeš pociťovať, pričom jedným z nich je liek, ktorý môžeš užívať. Antihistaminiká, antibiotiká a lieky na srdce môžu často spôsobiť túto kovovú chuť v ústach. Môže to byť aj priamy príznak ochorenia ďasien, čo si bude vyžadovať návštevu zubára a úplnú zmenu tvojej dentálnej hygieny. Tretím dôvodom je nedostatok zinku, čo je pravdepodobnejšie, ak si vegán alebo vegetarián. Pomôcť k tomu môžu strukoviny, pšeničné klíčky, tekvicové semienka a mliečne výrobky. Ale ak nechceš konzumovať žiadne z týchto vecí, možno sa budeš musieť opýtať svojho lekára na užívanie doplnkov zinku.

Zdroj: Brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov