Zaujímavosti

6 každodenných návykov, za ktoré sa ti tvoje zuby poďakujú

zuby

videní: 441

Hygiena ústnej dutiny je nesmierne dôležitá. Týchto 6 každodenných návykov ti pomôže udržať tvoje zuby zdravé.

Nie každý si uvedomuje, akú veľkú úlohu zohrávajú naše ústa pri udržiavaní nášho celkového zdravia, pretože nás dokážu upozorniť na možné problémy. Je to preto, že ústa sú spojené s dýchacím a tráviacim traktom, čo znamená, že veľa baktérií môže preniknúť cez ústa a preniesť sa do zvyšku tela. Preto je dôležité udržiavať si ústa a zuby čisté po celý deň a venovať tak pozornosť aj maličkostiam. Predstavujeme ti preto 6 každodenných návykov, za ktoré sa ti tvoje zuby poďakujú.

1. Nečisti si zuby príliš silno

Ďasná každého človeka by mali byť ružové a pevné – ak sú zdravé. Niektorým ľuďom však ďasná opúchajú, prípadne krvácajú a ustupujú. Ustupovanie ďasien si všimneš, pretože zuby sa zdajú byť dlhšie ako zvyčajne. Jedným z hlavných dôvodov môže byť skutočnosť, že si čistíš zuby príliš agresívne a máš zubnú kefku s tvrdými štetinami. Odporúčanie zubných lekárov je, aby si ľudia čistili zuby kefkou s mäkkými štetinami a vykonávali krúživé pohyby. Nemali by sme vyvíjať príliš veľký tlak, pretože si tak ničíme naše ďasná.

2. Nezabudni si umyť jazyk

Vynechanie čistenia jazyka môže znamenať, že všetky baktérie, ktoré sa na ňom zhromažďujú, budú mať príležitosť sa množiť. V tomto prípade môžete začať pociťovať zápach z úst, neschopnosť rozoznať chuť, ochorenie ďasien a dokonca aj kvasinkové infekcie. Preto je dôležité začať používať škrabku na jazyk, pretože je pre náš jazyk oveľa pohodlnejšia ako bežná zubná kefka. Ak používaš zubnú kefku, musíš si ústa najskôr vypláchnuť teplou vodou. Začni od zadnej časti jazyka a buď veľmi jemný, pričom sa uisti, že sa nedotýkaš ďasien ani zubov. Po dokončení musíš jazyk ešte raz opláchnuť, aby si sa zbavil všetkých uvoľnených baktérií.

 

3. Používaj ústnu vodu a vyhýbaj sa zapáchajúcim jedlám

Jesť potraviny, ako je cesnak, cibuľa a korenie takmer na dennej báze, môže mať na svedomí nepretržitý zápach z úst. Najčastejším dôvodom problému je zlá dentálna hygiena, pretože v ústach nám ostávajú zvyšky jedla. Tieto zvyšky budú hniť vo vnútri úst a vytvoria nepríjemný zápach. Nielen to, ale na jazyku tak ostáva aj veľa baktérií, ktoré produkujú páchnuce zlúčeniny síry. Tu prichádza na rad ústna voda, ktorá pomáha zbaviť sa baktérií a ponúka pocit sviežeho dychu. Ak ústna voda obsahuje fluorid, potom pomáha predchádzať paradentóze a dokonca aj ustupovaniu ďasien.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov