Foto

Ako by vyzerali známe miesta, ak by neexistovalo vizuálne znečistenie

vizuálne znečistenie

videní: 724

Vieš si predstaviť známe miesta sveta za predpokladu, že by neexistovalo vizuálne znečistenie? Dnešné obrázky ti ukážu, ako by to vyzeralo, ak by sa naozaj podarilo odstrániť všetok neporiadok, ktorý majú na svedomí rôzne reklamy a visiace káble.

Pojem “vizuálne znečistenie” sa vzťahuje na prítomnosť umelých prvkov, ako sú billboardy  a káble v mestách, ktoré môžu negatívne ovplyvniť estetickú kvalitu prostredia a potenciálne spôsobiť problémy duševného zdravia u niektorých jedincov, najmä tých so zmyslovou citlivosťou. Spoločnosť upravila obrázky orientačných bodov, aby ukázali, ako by vyzerali bez týchto prvkov, čo vyvoláva otázky, ako by vyzerali mestá, keby sa z nich odstránil vizuálny šum.

 

Vizuálne znečistenie môže zahŕňať svetelné panely a reklamy, káble a billboardy. Tieto vizuálne rozptýlenia možno považovať za súčasť identity veľkého mesta, ale pre niektorých to môže byť problém, najmä pre ľudí so zmyslovou citlivosťou. Neustále bombardovanie zložitými obrazmi môže ovplyvniť mozog, čo vedie k úzkosti, vyčerpaniu a depresii. Upravené obrázky od “House Fresh” ukazujú, ako odstránenie týchto prvkov môže viesť k čistejšiemu a vizuálne príťažlivejšiemu prostrediu.

Mong Kok District, Hong Kong

Neónové nápisy sú podľa niektorých neoddeliteľnou súčasťou “obrazu a dedičstva” mesta. Mnohé takéto dosky sú však nelegálne stavby, ktoré nielen odvádzajú pozornosť, ale sú aj fyzicky nebezpečné. Keďže ide o najhustejšie obývané miesto na svete, upútanie pozornosti kupujúcich v nákupnej štvrti Mong Kok vyžaduje, aby obchodníci jasne svietili

To, čo sa skrýva pod ním, je sotva pekné, ale je to úžasné. Mong Kok by mohol byť oveľa príjemnejším a zdravším miestom na život a nakupovanie, ak by jeho naskladané obytné priestory dostali solárnu premenu. Alebo aspoň vonkajšiu zelenú stenu.

Dillí, India

 

Vizuálne znečistenie nepozná v hlavnom meste Indie žiadne limity. Prach a smog kazia vzduch. Odpadky sa objavujú na každom jednom mieste. A ako ukazuje aj fotografia tejto štvrte, provizórne elektrické káble nechávajú málo miesta pre previsnuté billboardy, aké by ste našli v iných veľkých mestách.

V niektorých oblastiach sa začala čistiaca operácia, kde sa náhodné telefónne a elektrické káble zjednotili s prostredím, zamotali sa do seba a pevne sa prilepili k budovám. Na druhej strane, farebne maľované steny za káblami naznačujú iný uhol pohľadu: Aj visiace káble v Dillí sú určitou formou umenia.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov