Zaujímavosti

Poškodenú pečeň má každý štvrtý človek! Aké sú príznaky?

pečeň

videní: 1.6K

Pečeň je veľmi dôležitý orgán, ktorý je zodpovedný za mnohé funkcie v našom tele. Ak pečeň zlyhá, môže to byť smrteľné. V súčasnosti trpí takmer 30% ľudí začínajúcimi chorobami pečene. Takže je dôležité poznať príznaky poškodenia pečene, aby si vedel rozoznať, keď sa v tvojom tele začne diať niečo vážne. Aké sú príznaky nezdravej pečene?

8. Žlté oči a pokožka

Ak máš tento príznak, tvoja pečeň je pravdepodobne vo veľkých problémoch. Tento stav je známy ako žltačka, ktorá spôsobuje žltú pigmentáciu kože, očí a hlienu. Žltá farba sa objavuje z dôvodu prebytku bilirubínu, ktorý má žltkasto-oranžový pigment.

Keď je pečeň zdravá, ľahko eliminuje bilirubín. Ale ak je vážne poškodená, môžeš doslova žltnúť.

7. Môžeš sa cítiť unavene a mať depresie

Nie je to len obyčajná únava, je za tým niečo viac. Táto únava sa vyznačuje duševným a fyzickým nedostatkom energie. Nemáš motiváciu robiť čokoľvek. Niekedy ju cítiš len ráno a vstať z postele je pre teba ako mučenie. Inokedy ju môžeš cítiť po celý deň.

6. Opuch brucha

Opuch brucha môže byť jedným z najnepríjemnejších príznakov chorej pečene, pretože môže spôsobovať značnú bolesť. Za opuch môže voda, ktorá sa zadržiava v brušnej dutine. Niekedy môže dokonca vyzerať ako tehotenské bruško. Ak máš chorú pečeň, voda sa môže zadržiavať aj v nohách a členkoch.

5. Nedostatok chuti do jedla a strata hmotnosti

Podľa lekárov môžeš pri ochorení pečene stratiť až 10% hmotnosti. Môže to byť spojené s opuchom brucha. Ak je človek nafúknutý, nemá chuť jesť a aj keď niečo zje, spôsobuje mu to bolesti.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov