Foto

Ako by vyzerali známe miesta, ak by neexistovalo vizuálne znečistenie

vizuálne znečistenie

videní: 784

Shibuya Crossing, Japonsko

 

Prechod, cez ktorý prejde naraz aj 2500 ľudí. Niekoho tak napadlo, že by to bolo skvelým miestom pre rôznorodé reklamy, ktoré sa ľuďom naozaj vryjú do pamäti.

Rovnako ako Times Square, aj vizuálne znečistenie je súčasťou identity Shibuya Crossing. Ako by však mohla križovatka vyzerať s citlivejším prístupom, ktorý minimalizuje jej nepretržité svetelné znečistenie?

Hollywood Boulevard, USA

Snahy o uvoľnenie vizuálneho priestoru v LA siahajú desaťročia späť. Niektorí však tvrdia, že Tinseltown bez pozlátka by bolo ako každé iné mesto: “Kultúra obrazu” je chlebom a maslom v meste a dedičstvo bulváru sa mení od gýčovej ikonografie k vysokému umeniu.

S palmami, bohatou architektúrou v štýle art deco a zlatými západmi slnka však Hollywood Boulevard skutočne potrebuje okázalé reklamy na výstavy a filmové plagáty k filmom, o ktorých už pravdepodobne viete? Cesta bez nich vyzerá oveľa lepšie. S rýchlosťou svetla sa mení na cestu do raja.

Las Vegas, USA

 

O tom, čo predstavuje vizuálne znečistenie v Las Vegas, sa dá diskutovať. Určite by sa našli návštevníci, ktorí by chceli svoje peniaze späť pri príchode do “uprataného” Vegas na druhom obrázku. Svetelné znečistenie v Las Vegas je však dostatočne významné na to, aby schovalo celú nočnú oblohu s meteoritmi a hviezdami, ktoré inak môže vidieť.

Svetlo z Vegas sa rozlieva do prirodzeného prostredia a narúša životné cykly, flóry a fauny. A ak je súčasťou účelu svetiel Vegas narušiť spánkový režim hráčov a udržať ich hore celú noc, len to poukazuje na niektoré z najhorších ľudských účinkov tohto javu. Celonočné svetelné predstavenia ti môžu ušetriť účet za kávu, ale takéto popletenie sa s cirkadiánnymi rytmami môže viesť k obezite, srdcovým chorobám, cukrovke, depresii a rakovine.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov