Foto

Ako by vyzerali známe miesta, ak by neexistovalo vizuálne znečistenie

vizuálne znečistenie

videní: 782

Piccadilly Circus, Londýn, Spojené kráľovstvo

 

Osvetlené nápisy sa v tomto rušnom londýnskom dopravnom uzle objavujú už od žiaroviek reklamy Perrier z roku 1908. Prvý neónový nápis sa tu objavil v 40. rokoch minulého storočia. Už v roku 1928 sa The Times domnievali, že “z estetického hľadiska by bolo rozhodným ziskom zbaviť sa svetelných nápisov na fasádach týchto budov. Vo dne aj v noci sú otrasnou bolesťou očí, ktorú by žiadna civilizovaná komunita nemala tolerovať, najmä v tak významnom a dôležitom postavení.”

V skutočnosti dnes existuje len jeden obrovský nápis s reklamou zákazkou na budovách vo vlastníctve Crown Estate. Ale rozsah tohto nápisu a dôležitosť oblasti ako križovatky a zábavnej štvrte znamená, že zostáva známa ako “Londýnske námestie Times Square.” Reklamné svetlá boli počas kampane Lights Out London v roku 2007 na hodinu vypnuté, ale inak sa stlmili iba na počesť a vzdanie úcty obetiam vojny, nedostatku energie a počas smútku za významné osobnosti ako bol Winston Churchill a princezná Diana.

Times Square, New York, USA

Times Square je doslovným plagátovým dieťaťom “vizuálneho znečistenia”. Jeho svietiace billboardy sú chránené zákonom, aby sa zachovala “identita” (a príjmy) obchodnej križovatky. Mesto vyžaduje, aby budovy mali svetelné značenie a v 80. rokoch minulého storočia stanovilo požiadavku na nový vývoj, aby sa 5% podlahovej plochy vyčlenilo na zábavu. Pravdepodobne sa kúpanie v lese nepočíta ako zábava.

Vzhľadom na svoje jedinečné postavenie v americkej predstavivosti je Times Square v centre diskusie o tom, či vizuálne znečistenie pre jednu osobu je prirodzeným moderným biotopom inej osoby. Niektorí v skutočnosti tvrdia, že predchádzajúca forma vizuálneho znečistenia námestia – špina, starnúce billboardy a odporné kinosály – je tragickou stratou, pretože vytvorila prívetivé pozadie pre vyvrheľov mesta. Medzitým súčasné Times Square naďalej vyvoláva chamtivosť a plytvanie z 80. rokov.

 Kampala, Uganda

 

Náš ugandský pred a po vyvoláva otázku, ktorá sa skrýva v našich ďalších vizualizáciách: sú autá “vizuálnym znečistením”? House Fresh ich na svojich obrázkov nechali, pretože pasažieri patria medzi tých, ktorí zažívajú vizuálne znečistenie na každom mieste. Zamysli sa však nad tým, koľkokrát ti auto v tvojom hľadáčiku pokazilo snímku, ktorá je inak pripravená na zverejnenie na Instagrame – nehovoriac o tom, že ti po prechádzke po miestnej ulici duní v hlave.

Autá sú často škaredé, špinavé, rušivé a nemiestne, čo vytvára ďalšie rušivé vizuálne znečistenie, ako sú výpary, pohyblivé odrazy a ďalší rôzny chaos. Našťastie sa Kampala postavila znečisteniu priamo a je označená za prvé mesto stromov v Afrike. Teda, aspoň tomu znečisteniu ovzdušia.

Zdroj: Housefresh |BoredPandatopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov