TOP 10

Behanie: 10 mýtov, ktorým väčšina z nás verí, že sú pravdivé

behanie

videní: 1.7K

8. Výmena bežeckých topánok každých 500 km nie je povinná

Niekto ti môže povedať, že topánky na behanie by si mal vymeniť po ubehnutí 500 km. Štúdia však ukázala, že kvalitné topánky môžu byť plne funkčné aj po ubehnutí 950+ km. To znamená, že typ a značka obuvi zohráva veľkú úlohu v tom, ako často budeš musieť kupovať nový pár topánok.

7. Behanie ti zničí kolená

Pravdou je, že kolenám môže beh prospieť a z dlhodobého hľadiska sa práve vďaka behu kolená posilnia. Mnohá vedci ti povedia, že ľudia, ktorí väčšinu života behajú, majú silnejšie kolená ako tí, ktorí túto aktivitu nikdy nepraktizovali. Nielen to, ale štúdia ukázala, že maratónski bežci mali polovičný výskyt osteoartrózy kolena v porovnaní s ľuďmi, ktorí behať nechodia.

Nemal by si sa tak obávať o svoje kolená, pretože čím viac budeš behať, tým silnejšie budú tvoje kolená, ktoré sa prispôsobujú cvičeniu. Keďže sa kolená pri behu príliš neohýbajú a ani nekrútia, tak môžeme beh považovať za celkom bezpečné cvičenie. Pozor by si si však mal dať, pokiaľ trpíš nadváhou. V tomto prípade bude cyklistka tou lepšou voľbou.

6. Počas pretekov by si mal bežať rýchlejšie

Bežať preteky je samo o sebe skvelou vecou. Úspešné dokončené preteky sú momentom osobnej hrdosti. Je však veľa ľudí, ktorí si myslia, že počas pretekov by mali bežať čo najrýchlejšie, aby skončili s dobrým časom. To však môže byť nebezpečné, pretože sa dokážu oveľa rýchlejšie unaviť a nakoniec sa zrania.

Najlepšou metódou je pomalé zvyšovanie tempa. Cieľom by nemalo byť predbehnúť všetkých naokolo, ale snažiť sa o svoje osobné maximum.

5. Nemusíš si dať rozcvičku

Existuje silná predstava o tom, že strečing pred behom môže predchádzať zraneniam, ale na toto tvrdenie neexistujú žiadne vedecké dôkazy. Neexistuje ani žiadna štúdia, ktorý by preukázala, že strečing zlepší tvoj výkon. Podľa nás by sa však rozcvička a strečing nemali vynechávať.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov