TOP 10

Veci, ktoré vo svete dochádzajú a ktoré by nemuseli byť

veci

videní: 775

Ženšen

Bylina ženšen sa v ázijskej strave používa na liečbu zdravotných problémov už tisícky rokov. Moderná medicína potvrdila len prínosy, ako je zníženie zápalov, zlepšenie poznania a zníženie hladiny cukru v krvi. Stáva sa tiež obľúbenou zložkou čajov, starostlivosti o pleť a dokonca aj energetických nápojov. Ženšen tradične pochádza z Číny, ale čoraz častejšie ho “lovci” hľadajú v Spojených štátoch ako poklad, keď zistili, aký je cenný. Jedna libra má hodnotu sedemsto až tisíc dolárov.

V niektorých štátoch je v súčasnosti potrebné úradné povolenie na hľadanie tejto byliny, ktorá sa nachádza v centrálnych častiach Spojených štátov. Táto tradícia siaha do dávnej minulosti, k pôvodným obyvateľom Apalačského polostrova, ale keďže v Číne dochádza ženšen, dopyt sa opäť zvýšil.

Avokádo

Avokádo je nielen chutné, ale aj zdravý spôsob, ako do tela dostať množstvo vitamínov, živín a vlákniny. A ak ste si mysleli, že sú už teraz drahé, potom vás šokuje, že rastúci nedostatok avokáda pravdepodobne ešte viac zvýši ich ceny.

Problém pramení z nedostatku hnojív používaných na prípravu pôdy na rast avokáda. Takmer tretina hnojív v Spojených štátoch pochádza z Ruska a počas konfliktu na Ukrajine bol obchod zablokovaný. To však nie je jediný problém. Podobne ako v prípade mnohých iných plodín uvedených v zozname, aj v prípade avokáda si počasie vyberá svoju daň na miestach, ako je Mexiko, kde suchá spomaľujú produkciu.

Ryža

India zakázala vývoz ryže, aby zlepšila svoje zásoby. Kým sa však India zabezpečí, zvyšok sveta trpí. India sa na celosvetovej produkcii ryže podieľa približne 40 %, a hoci ide o “umelý nedostatok”, ceny v reakcii naň prudko vzrástli, čo spôsobilo, že ľudia si robia zásoby ryže.

Vzhľadom na skutočnosť, že viac ako polovica ľudí na svete konzumuje ryžu ako základnú potravinu, akékoľvek zmeny na trhu majú obrovský vplyv. Ryžová politika je dokonca veľkou témou nadchádzajúcich indických prezidentských volieb.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov