TOP 10

Veci, ktoré vo svete dochádzajú a ktoré by nemuseli byť

veci

videní: 774

Sója

V posledných rokoch sa vo veľkej miere prešlo na výrobky, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu. Vegetariánske a vegánske alternatívy neboli nikdy dostupnejšie. Mnohé z nich sa vyrábajú zo sójových bôbov, ktoré zväčša pochádzajú z Južnej Ameriky.

Argentína, ktorá je najväčším producentom sóje na svete, teraz varuje, že sa nachádza uprostred katastrofálneho roka. Krajinu v roku 2018 postihlo sucho, ktoré zlikvidovalo viac ako štvrtinu produkcie sóje, a stále sa snaží zotaviť. V Spojených štátoch spôsobuje podobné problémy suché počasie. Brazília sa ukazuje ako sľubná alternatíva, a ak máte radi sójové mlieko v káve, dúfajme, že dokáže zaplniť medzeru!

Sezamové semienka

Mjanmarsko, India, Čína a Sudán sú štyria najväčší producenti sezamových semienok. Tieto semienka sú skvelým doplnkom mnohých jedál, ale pridávajú sa aj do kozmetiky a mydla, pretože majú vysoký obsah antioxidantov a minerálov. Dokonca existujú dôkazy, že sezam má tie správne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine. V mnohých regiónoch, kde sezam rastie, spomaľuje produkciu buď príliš málo, alebo príliš veľa dažďa.

Koralové útesy

Hovorili sme o problémoch nadmerného rybolovu a o tom, ako ovplyvňuje koraly. Nielen nadmerný rybolov, ale aj zvyšujúca sa teplota oceánov a znečistenie pomaly, ale isto ničia koralové útesy. UNESCO spustilo núdzový program na zachovanie a obnovu pol milióna štvorcových kilometrov koralových útesov na celom svete. Okrem toho, že tieto koralové útesy zvyšujú biodiverzitu, vedci zistili, že zohrávajú dôležitú úlohu pri pohlcovaní uhlíka.

Čistá voda

Čistá voda patrí medzi najzákladnejšie veci. Ak môžete otočiť kohútikom a piť z neho čistú vodu, možno si ani neuvedomujete, aké máte šťastie. Približne dve miliardy ľudí – teda štvrtina svetovej populácie – k nej nemajú prístup. A bohužiaľ, situácia sa bude len zhoršovať. Toto číslo sa bude v nasledujúcich desaťročiach zvyšovať a keďže suchá budú čoraz častejšie, problém sa bude viac rozširovať do mestských centier.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov