TOP 10

10 užitočných vynálezov, o ktoré obohatilo svet Japonsko

japonsko

videní: 3.0K

4. Rýchlovlaky

japonske_vynalezy_3

Kým vo väčšine krajín sa význam vlakov postupne vytrácal s rozšírovaním automobilizmu, v Japonsku hrajú opäť jednu z najdôležitejších úloh v doprave. Japonsko vynašlo a odhalilo prvú vysokorýchlostnú železničnú trať z Tokya do Osaky v roku 1964. Tento vynález získal celosvetovú popularitu najmä v husto osídlených oblastiach, ktoré potrebujú rýchlu masovú dopravu.

5. 3D tlač

japonske_vynalezy_4

3D tlač sa mnohým môže javiť ako moderný fenomén, no táto technológia je s nami už nejakú dobu. V roku 1981 prišiel s myšlienkou na 3D tlač a rovno aj s prvým prototypom Hideo Kodama z Inštitútu priemyselného výskumu v Nagoji. Jeho protoyp využíval fotopolyméry.

6. QR kódy

japonske_vynalezy_5

Hoci dnes používame QR kódy na získanie rôznych informácií, či už o spoločnosti alebo produktoch, pôvodne bol vynájdený v roku 1994 dcérskou spoločnosťou Toyoty, zvanou Denso Wave, aby pomáhal s výrobným procesom automobilky.

7. Lítium-iónové batérie

japonske_vynalezy_6

Japonská spoločnosť Asahi Kasei je zodpovedná za významný objav na poli batérií: vynašla lítium-iónové články a s pomocou ďalšej japonskej spoločnosti Sony Corporation sa jej podarilo dostať Li-Ion batérie k spotrebiteľom.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov