TOP 10

TOP10: Najšialenejšie športy starovekého sveta

športy

videní: 2.1K

Thajský box

muay thai

Aj keď sa dnes praktizuje po celom svete, toto smrtiace bojové umenie sa zrodilo na starých bojiskách zeme, ktorú dnes nazývame Thajsko. Tento šport sa označuje taktiež aj ako “umenie ôsmich končatín”, pretože pri súbojoch sa nepoužívajú iba ruky a nohy, ale aj lakte a kolená.

Buzkashi

Národný šport Afganistanu. Celá hra spočíva v neobmedzenom množstve jazdcov, ktorý sa proti sebe postavia v dvoch skupinách. Cieľom hry je zmocniť sa bezhlavého capa, ktorý sa nachádza v strede bojiska. Po jeho zmocnení musia jazdci obísť celé bojisko a hodiť ho do súperovej bránky. Zaujímavosťou je, že počet hráčov nie je nijako obmedzený, takže v jednom zápase sa ich raz stretlo až tisíc. Zápas môže trvať aj niekoľko dní.

Sparťanské hry

Sparťania nenávideli šport. Tvrdili, že šport je pre zbabelcov. Podľa sparťanského vojnového básnika Tyrtaiosa “človek nie je dobrý v boji, ak sa neodváži pozrieť na krvavé porážky”. Pre Sparťanov platilo, že ak nie si dobrý v boji, potom si nezaslúžiš ani vzduch, ktorý dýchaš. Z tohto dôvodu bola väčšina sparťanských “súťaží” brutálna…

Vikingovia – preťahovanie lanom

viking bonfire

Išlo o obrovské preťahovanie lanom, cez obrovské ohnisko. Zvyčajne si víťazi odniesli korisť z mesta, ktoré práve porazili. Taktiež mali právo na znásilňovanie žien a podobne. A ako si si už zrejme domyslel z prvých riadkov, tak porazený súper sa dôkladne oboznámil s ohniskom, ktoré sa nachádzalo v obrovskej jame. Bola to hra o život a o smrť.

Ulama

Hoci tento šport je stále populárny v niektorých častiach Strednej Ameriky, pôvodne ho vymysleli ešte Mayovia. Je to pravdepodobne najšialenejší šport v ľudských dejinách. Niečo ako basketbal, no hráči sa snažili odrážať loptičky cez obruč pripevnenú k stene. Bláznivá časť spočívala v tom, že loptičky boli často vytvorené z ľudských lebiek. A v prípade, že by ťa zaujímalo, odkiaľ mali lebky, tak by si mal vydržať do konca zápasu. Na konci totižto porazený súper “daroval” svoju leb… No veď vieš, ako to pokračovalo…

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov